Zvijeri stigle u BiH: Vozili smo Porscheovu ergelu "propetih konjića"

2
N. Katica
Zvijeri stigle u BiH: Vozili smo Porscheovu ergelu "propetih konjića"
Foto: Radiosarajevo.ba / Porsche 911 Turbo S

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je na poziv kompanije Porsche BH učestvovala u Porsche road touru 2021.

Najjača artiljerija njemačkog proizvođača ovog je ponedjeljka protutnjala bh. cestama.

Na raspolaganju smo imali 10 vrhunskih modela koji su dostupni kupcima širom svijeta, između ostalih tu su bili Carrera 911 4s, 911 Turbo s, Boxter S, Cayman S, Panamera 4s E – Hybrid, Panamera Turbo S, Cayenne GTS, Cayenne Trubo, Taycan i Taycan Turbo S.

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Od Sarajeva do Jablanice, pa do olimpijske planine Igman uživali smo u onome što njemački gigant razvija od 1948. godine (prva knjiga narudžbi napravljena je, podsjetimo, 1930. godine).

Sjajni Boxter i Cayman mame osmijeh na lice, a odlični motori i ponašanje na cesti nešto su čime se Porsche definitivno i itekako može pohvaliti.

Auto traži da ga vozite

Nakon ovih manjih i nešto slabijih modela, imali smo priliku probati Carreru 911 4s i 911 Turbo S. Sva širina i ljepota Porschea ogleda se u ovim modelima, pogotovo 911-ci Turbo S. Predivna crvena boja, sjedišta u koja se uklopite i sjajni motor koji vam "bruji iza glave".

Nije ni čudo što je upravo model 911 krasio zidove brojnih dječijih soba, a ti posteri su čuvani kao najveće blago.

Motor modela 911-ci razvija nevjerovatnih 640 konjskih snaga, a do 'stotke' mu je potrebno samo 2,7 sekundi. Svi podaci o motoru i silni brojevi u praksi, tj. na cesti izgledaju puno bolje i zabavnije, imate osjećaj kao da cijelo auto traži da vozite.

Zbog zakona u BiH i ograničenja brzine nismo uspjeli da isprobamo njegovu maksimalnu brzinu od 330 km/h, ali i ova, dozvoljena jasno pokazuje kako je upravo ovaj model zvijezda među braćom iz Stuttgarta.

Sjajna ekipa iz Porsche BH i instruktori iz Stuttgarta, zatim sigurnosna agencija i policija doprinijeli su tome da ovaj oktanski karavan prođe cestama i osjeti barem djelić onoga što njemački propeti konjići mogu uraditi.

"Konji" za električnu utrku

Nakon benzinskih zvijeri došlo je vrijeme i za električne Porschee.

Na raspolaganju smo imali dva modela Taycana, i jako je teško opisati šta su ovi automobili u stanju uraditi na cesti.

Model Taycan Turbo S ima 761 konjsku snagu, a do 200 km/h mu treba nešto ispod deset sekundi. Definitivno vozilo koje pokazuje da i Porsche ima "konja" za električnu utrku koja traje već neko vrijeme, a kako stvari stoje zahuktava se sve ozbiljnije.

Sve ovo imate na raspolaganju, uz nevjerovatnu udobnost i sigurnost, a i domet od nešto više od 400 kilometara.

Nakon svih sportskih modela, došlo je vrijeme za probati i Porscheove SUV-ove, dva modela Cayenna, Turbo i GTS.

Luksuz, materijali, vozne karakteristike...sve je na nivou koji odgovara jednom ovakvom proizvođaču. Na cesti imate osjećaj da se ne vozite u tako velikom automobilu, zahvaljujući njegovim voznim karakteristikama i sjajnim motorima.

Nakon SUV-ova, isprobali smo i Panamere 4-S E Hybrid i Turbo S. Radi se o prezanimljivim automobilima koji definitivno izgledaju kao veliki, ozbiljni porodični modeli.

Sasvim regularno mogu se unutra "upakovati" četiri osobe, ubaciti kofere i gdje je to dozvoljeno, voziti više od 200 km/h, bez ikakvog razmišljanja (u BiH zakoni ne dozvoljavaju ovakvu vožnju, tako da morat ćete se uputiti u neku od europskih zemalja).

Još jedan odličan događaj i sve pohvale ekipi iz Porsche BH centra, koji su na najbolji mogući način novinarskim ekipama predstavili šta je filozofija njemačkog proizvođača i dokazali zbog čega je oko 900 ljepotana od ovog proizvođača na bh. cestama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije