Zotye T700: Jeftina kopija Range Rovera proizvodit će se u Europi

J. M.
Zotye T700: Jeftina kopija Range Rovera proizvodit će se u Europi
Već smo pisali o kompaniji Zotye Auto koja se smatra kineskim šampionom kopiranja jer je kompletnu modelsku paletu popunila terencima s ukradenim dizajnom.

Najpoznatiji model kompanije je Zotye SR9, besramna kopija Porsche Macana, čak 5,5 puta jeftinija od originala.

Pronađi razliku: Počela prodaja 5,5 puta jeftinije kopije Porsche Macana

Logično je zašto su kompaniji Zotye zatvorena vrata većine izvoznih tržišta, no postoje države u kojima se kineske kopije mogu prodavati, čak i proizvoditi!

zotye_T700_03.jpg - undefined

Foto: Zotye

Ovih dana objavljena je vijest da će Zotye za 12 mjeseci u Bjelorusiji početi proizvodnju SUV modela T700 koji bi se potom izvozio u Rusiju. U Belorusiji fabriku već posjeduje jedan kineski proizvođač - Geely, poznat kao vlasnik švedskog premium branda Volvo.

Zotye T700, koji dizajnerski podsjeća na Range Rover Velar, predstavljen je prošle godine. Riječ je SUV-u dužine 4732 mm, širine 1924 mm, visine 1695 mm, s međuosovinskim razmakom od 2850 mm.

zotye_T700_10.jpg - undefined

Foto: Zotye

Kupci mogu birati između dva 4-cilindrična turbobenzinska motora: Slabiji 1.8 Turbo (177 KS, 245 Nm) dolazi iz kineske Tieniu Group (dioničar u Zotye Automobile), dok je jači 2,0 litarski agregat (190 KS, 250 Nm) licencni proizvod kompanije Shenyang-Mitsubishi. 

Zotye T700 nije dostupan s pogonom na sva četiri točka, a osim 5-stepenohg manuelnog dostupan je i 6-stepeni DCT mjenjač s dvostrukim kvačilom.

zotye_T700_09.jpg - undefined

Foto: Zotye

 Oprema je raskošna i obuhvata, između ostalog, sistem izbjegavanja sudara, adaptivni tempomat, infotainment sistem s ogromnim ekranom osjetljivim na dodir, sistem zadržavanja u traci, sistem kontrole mrtvog ugla, kožni enterijer, električni krovni otvor…

Uspjeh Zotyea T700 na europskim tržištima zavisit će od cijene koja je izuzetno povoljna u matičnoj zemlji. Bazni model Zotye T700 u Kini košta 96.800 yuana, odnosno nešto više od 24.000 KM!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije