ZAZ Slavuta Nova: Ovo je nasljednik legendarnog 'zaporošca'

Radiosarajevo.ba
ZAZ Slavuta Nova: Ovo je nasljednik legendarnog 'zaporošca'
/ Foto: ZAZ
Ono što je u Njemačkoj bila "buba", u bivšoj Jugoslaviji "fićo", to je u SSSR-u "zaporožac". Narodni auto.

Kako se bivši Sovjetski Savez najčešće poistovjećivao s najvećom republikom Rusijom, to je nekima manje poznato da je "zaporožac" zapravo ukrajinski proizvod. I nadimak automobila ukrajinskog je porijeka - grada Zaporožje u jugoistočnoj Ukrajini.

Tu je smještena fabrika ZAZ (Zaporožki automobilski zavod) u kojem su se proizvodile dvije generacije "zaporošca", potom Tavria, Slavuta, a u ovom stoljeću i licencni modeli južnokorejskog Daewooa.

Ovih dana ZAZ je predstavio model Slavuta Nova koji ima ozbiljne ambicije. Osim što treba postati nacionalni narodni automobil, Ukrajinci žele ostvariti proboj i na tržišta EU kako bi iskoristili prednosti sporazuma o bescarinskoj trgovini.

ZAZ Slavuta Nova je zapravo malo modernizirani i prerađeni kineski Riich G2. Ovaj brand, kao dio grupacije Chery, prestao je postojati, ali su Kinezi upjeli dizajn i tehnologiju prodati u Ukrajinu.

Kompaktni hatchback pokreće 1,6 litarski benzinac (93 KS) koji za divno čudo ispunjava Euro-6 emisione standarde. U planu je i verzija s 1,3 litarskim turbobenzincem, CVT mjenjačem, ali i limuzinska karoserijska izvedba koja treba doći za 18 mjeseci.

ZAZ panira godišnju proizvodnju 50 hiljada vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije