Zafira Life: Potpuno novi koncept popularnog Opelovog MPV-a

J. M.
Zafira Life: Potpuno novi koncept popularnog Opelovog MPV-a
Nešto više od 20 godina nakon lansiranja Zafire, Opel je otkrio četvrtu generaciju ovog modela. Nova Opel Zafira Life više nije (samo) kompaktni MPV nego čak zalazi u segment manjih minibus modela.

Naime, nova Zafira Life bit će ponuđena u tri dužine prilagođene zahtjevima kupaca – maloj (S) od 4,60 m, srednjoj (M) od 4,95 m i velikoj (L) dužine 5,30 m – pri čemu svaka od njih dolazi s maksimalno devet sjedala.

opel_zafira_life_005.jpg - undefined

Foto: Opel

Verzija Zafire Life S otprilike je deset centimetara kraća od aktuelne Zafire, dok je L otprilike 65 cm duži i time gotovo jednako velik kao Vivaro Combi. Opel Zafira Life tako pokriva tri segmenta vozila i predstavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s većim brojem sjedala.

Već će prvi pogled na novu Zafiru biti dovoljan ljubiteljima automobila da prepoznaju sličnost s braćom iz koncerna - Citroën SpaceTourerom i Peugeot Travellerom – te modelom strateškog partnera Toyotom Proace Verso.

opel_zafira_life_006.jpg - undefined

Foto: Opel

Novom Zafirom Life Opel nastavlja implementaciju svog strateškog plana "PACE!". Do kraja 2020. godine proizvođač iz Rüsselsheima na tržištu će predstaviti ukupno osam novih ili osvježenih modela, uključujući i novu generaciju Corse.

Nova Zafira Life nudi brojne pomoćne sustave namijenjene vozaču. Kamera i radar nadziru područje ispred vozila – sistem prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h.

Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred i automatski usporava te ako je potrebno može smanjiti brzinu na 20 km/h. Pomoć pri držanju prometne trake i upozorenje na umor vozača upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za upravljačem i trebaju odmor.

opel_zafira_life_004.jpg - undefined

Foto: Opel

Pomoć za duga svjetla, koja automatski mijenja duga i kratka svjetla, aktivira se pri brzini višoj od 25 km/h. U tom je tržišnom segmentu jedinstven i head-up display u boji koji prikazuje brzinu, udaljenost od vozila ispred i navigaciju

Za najbolje držanje klizavih podloga Zafira Life opremljena je naprednom kontrolom proklizavanja IntelliGrip. Od početka prodaje moći će se naručiti i verzija s pogonom 4x4.

opel_zafira_life_003.jpg - undefined

Foto: Opel

Sistem pogona na sve točkove konstruirali su stručnjaci za off-road vožnju firme Dangel. Opel će početkom 2021. ponuditi električnu verziju – još jednu stepenicu na putu elektrifikacije ove robne marke.

Opel Zafira Life imat će svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Bruxellesu 18. januara 2019. godine, a narednog mjeseca otvara se knjiga narudžbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije