Volkswagen predstavio ID.4: Električni SUV simbolizira novu eru

0
Radiosarajevo.ba
Volkswagen predstavio ID.4: Električni SUV simbolizira novu eru

Volkswagen je predstavio model ID.4, novorazvijeni SUV s potpuno električnim pogonom, koji treba osvojiti svijet, od Europe, preko SAD-a, do Kine. Na istoj je tehničkoj platformi kao i njegov kompaktniji sestrinski model ID.3, ali nudi više prostora.

Vizualni izgled govori za sebe: Tim oko glavnog dizajnera VW-a Klausa Cyziore kreirao je SUV koji izgleda moderno i "neovisno", dakle, nije izveden iz Tiguana, već simbolizira novu Volkswagenovu eru.

Što se tiče dimenzija, ID.4 se nalazi između Tiguana i njegove Allspace varijante. Prevedeno na jezik brojki: ID.4 je dugačak 4,58 metara, širok 1,85 metara i visok 1,61 metar, uz međuosovinski razmak od 2,77 metara. Zahvaljujući pogonu na zadnje točkove, električni automobil radijus okretanja od svega 10,20 metara.

vw_ID4_006.jpeg - undefined

Foto: VW

U Wolfsburgu su gotovo savršeno iskoristili mogućnosti električne platforme. Unutrašnjost ID.4 je bogata prostorom i svjetlošću. Iza zadnjeg sjedala nalazi se prtljažnik u koji se mogu smjestiti 543 litre u normalnoj konfiguraciji, odnosno 1575 litara preklapanjem naslona.

Kontrolna tabla poznata je iz ID.3. Neposredno ispred vozača i u sredini nalaze se dva velika ekrana, od kojih je srednji osmišljen tako da bude osjetljiv na dodir. Postoji veliki head-up zaslon s elementima proširene stvarnosti: Put ispred vozača prekriven je vizuelnim markerima poput strelica za usmjeravanje.

vw_ID4_010.jpeg - undefined

Foto: VW

Prilikom lansiranja na tržište, bit će dostupan VW ID.4 s električnim motorom snage 150 kW (204 KS), najvišeg obrtnog momenta 310 Nm, koji se napaja baterijom kapaciteta 77 kWh. To će osigurati ubrzanje 0-100 km/h u 8,5 sekundi, odnosno voznu autonomiju od maksimalnih 520 kilometara. Početna cijena: 49.950 eura.

Naredne godine dolaze tri slavije verzije: Osnova je motor sa 148 KS i 220 Nm, slijede verzije sa 170 KS i 235 Nm, te agregat snage 175 "konja" i 310 Nm. Dva slabija motora opremljena su baterijom kapaciteta 55 kWh koja osigurava voznu autonomiju do 360 km. Električni SUV standardno dolazi s pogonom na zadnje točkove, ali kasnije će biti i dostupna i verzija 4x4.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije