UJET: Najsavremenije prijevozno sredstvo ili promašaj stoljeća

Radiosarajevo.ba
UJET: Najsavremenije prijevozno sredstvo ili promašaj stoljeća
Anatolij Chubais, šef ruske kompanije Rosnano, objavio je početak proizvodnje "najsavremenijeg prijevoznog sredstva".

To je dvotočkaš po imenu UJET koji se najbolje može opisati kao električni motocikl. Drugi govore o električnom biciklu, no kreatori tvrde da je riječ o "pametnom gadgetu na točkovima". 

Vozilo pokreće električni motor, skriven u obodu točka, koji energiju dobiva iz baterija u sjedištu.

ujet-2.jpg - undefined

Foto: Rosnano

Navodno je riječ o jedinstvenim baterijama, sa znatnom većom gustinom energije od dosad postojećih pa bi i vozna autonomija s jednim punjenjem trebala biti značajno nadmašena.

Korištenje suvremenih materijala smanjilo je težinu UJET-a na 40 kilograma pri čemu svega 1,8 kilograma otpada na električni motor snage 4 kW.

ujet-3.jpg - undefined

Foto: Rosnano

Kreatori navode da se UJET može preklopiti i "jednostavno" povući poput kofera. Doduše, postavlja se pitanje kako "jednostavno" vući kofer težine 40 kg, pogotovo na neravnim podlogama, recimo uz stepenice.

Od ostalih karakteristika UJET-a, značajno je napomenuti da dozvoljava upravljanje pomoću pametnog telefona, a integrirane su skoro sve komunikacijske platforme - GSM, 4G, GPS, Bluetooth, Wi-Fi... Cijena UJET-a: Oko 8.500 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije