Teslin novi model kao superautomobil: Ubrzava do 'stotke' za 3.1 sekundu

0
Radiosarajevo.ba
Teslin novi model kao superautomobil: Ubrzava do 'stotke' za 3.1 sekundu
Foto: Tesla Media / Tesla Model 3 Performance

Tesla je nakon više od pola godine od redizajna predstavila i novu top verziju Modela 3 nazvanu Performance.

Tipično za Teslu, proizvođač je bio vrlo škrt s tehničkim podacima koje je objavio, pa u ovom trenutku nismo sigurni ni s koliko konjskih snaga ovaj automobil tačno raspolaže. Teslina web stranica za SAD navodi snagu od 510 KS, dok se u zvaničnom saopćenju za Europu navodi samo da auto ima "više od 460 KS".

Ono što je sigurno je da ovaj auto ubrzava poput rasnog superautomobila. Konkretno, za do 100 km na sat mu je potrebna samo 3,1 sekunda. I maksimalna brzina je izuzetno impresivna za jedan električni auto jer Model 3 Performance je u stanju ići čak 262 km na sat. WLTP doseg uz punu bateriju je deklariran na 528 kilometara.

Drama na Ilidži: Sumnja se na otmicu, veliki broj policajaca na terenu

Drama na Ilidži: Sumnja se na otmicu, veliki broj policajaca na terenu

Obrtni moment sistema također ne možemo pronaći u zvaničnom saopćenju, ali u objavi na društvenoj mreži X Tesla je navela 741 Nm, što je prilično impresivno. Kao što je uobičajeno kod Tesle, još nema nikakvih podataka o kapacitetu baterije.

Performance također dobiva prilagođen ovjes s adaptivnim amortizerima, a novi Track Mode način rada s posebnim postavkama za ESP, snagu rekuperacije i kočnice garantuje više zabave u vožnji.

Tesla Model 3 Performance

Tu su i bolje kočnice s većim diskovima, optimizirane kliještima i "kočione pločice visokih performansi". U unutrašnjosti auto ima nova sportska sjedišta s grijanjem i ventilacijom sjedala te umetke od karbonskih vlakana.

Malih razlika ima i u vanjskom dizajnu, da bi automobil izgledao agresivnije i imao bolju aerodinamiku pri većim brzinama, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije