Territory: Najjeftiniji Fordov SUV koštat će manje od 20.000 KM

J. M.
Territory: Najjeftiniji Fordov SUV koštat će manje od 20.000 KM
Novi SUV, specijalno razvijen za Kinu, tako Ford najavljuje novi Territory. Konstatacija je samo djelomično tačno: Territory jeste novi Ford, ali ne i novi automobil!

Jer, Ford Territory je zapravo rebrendirani Yusheng S330, kompaktni kineski SUV dužine 4588 mm i međuosovinskog razmaka 2712 mm.

Yusheng je brand koji pripada Jiangling Motors Corporation (JMC), jednom od dva Fordova joint venture partnera u Kini.

ford_territory_02.jpg - undefined

Foto: Ford

U odnosu na kineski original, Fordova kopija dobila je novo "lice", luksuzniju unutrašnjost…

Zašto je Ford posegnuo za kineskom tehnologijom? Prodaja branda u Kini je spora i ne raste jer Ford nema modele koji su zanimljivi kupcima u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. A kako je njihov kineski partner u paleti imao kompaktni SUV, desio se transfer tehnologije.

ford_territory_01.jpg - undefined

Foto: Ford

Tako se svijet okrenuo naopačke! Nekada su Kinezi kopirali renomirane proizvođače, molili ih da im ustupe stare platforme na kojima će razvijati svoje automobile. Danas zapadni partneri žude za kineskim platformama. 

Ford nije objavio tehničke podatke, ali vjeruje se da će Territory imati isti pogonski agregat kao Yusheng S330: 1.5 litarski turbobenzinac (163 KS).

Yusheng S330 - undefined

Yusheng S330

"Novi" Ford debitirat će na Chengdu Auto Showu narednog mjeseca, a ne treba ga miješati s modelom Territory koji se prodaje u Australiji.

Očekuje se da će Ford Territory biti u cjenovnom rangu Yushenga S330 koji u baznoj verziji košta oko 80.000 yuana (manje od 20 hiljada maraka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije