Stigla konačna potvrda: Evo od kad se više neće prodavati novi dizelaši i benzinci

0
Hina
Stigla konačna potvrda: Evo od kad se više neće prodavati novi dizelaši i benzinci
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Europski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se za 12 godina više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Novi standardi CO2 emisija za automobile i kombije dio su zakonskog paketa "Spremni za 55", a podržani su s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

"Ovom uredbom potiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama. Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i potiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupnja i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište polovnih vozila. Tako će održivi prijevoz postati dostupan svima", rekao je izvjestitelj iz kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Najprodavaniji evropski automobil je jedan električni model

Najprodavaniji evropski automobil je jedan električni model

Za 12 godina više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija. Prijelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 posto za automobile i 50 posto za laka privredna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali s cesta neće nestati automobili s motorima na unutrašnje izgaranje.

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje, pa i kupovati polovne automobile na benzin i dizel. Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta tekst još treba formalno odobriti Vijeće prije objave u Službenom listu EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije