Škoda Vision E: Električna budućnost u režiji Mostarca Omera Halilhodžića

J. M.
Škoda Vision E: Električna budućnost u režiji Mostarca Omera Halilhodžića
Studijom Vision E, koja je na sajmu u Frankfurtu doživjela europsku premijeru, Škoda je zakoračila u budućnost.

Riječ je o prvom električnom konceptnom vozilu u historiji kompanije, modelu koji daje novu dimenziju digitalnog svijeta. Jer, pored zaslona na armaturnoj ploči i centralnog touchscreena, i saputnici imaju svoje displeje.

U svakim vratima nalazi se Phonebox za induktivno punjenje pametnih telefona, a preko touchscreen displaya putnici mogu podesiti vlastiti ugođaj i zakoračiti u virtuelni svijet.

skoda_vision_E-2.jpg - undefined

Foto: Škoda

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da dizajn potpisuje Mostarac Omer Halilhodžić, koji je u intervjuu za Radiosarajevo.ba objasnio da je, između ostalog, u Škodi zadužen za izgled električnih vozila.

Vision E pokazuje novi dizajnerski jezik Škodinih električnih automobila, pri čemu treba istaći da verzija predstavljena u Frankfurtu donosi izvjesna dotjerivanja u odnosu na koncept otkriven u aprilu u Šangaju.

skoda_vision_E-omer.jpg - undefined

Omer Halilhodžić (Foto: Škoda)

Posebno se ističu zadnja bočna vrata koja se otvaraju u "kontra" smjeru i četiri okretna pojedinačna sjedišta. Tipično za Škodu: Dugački međuosovinski razmak (2851 mm) stvorio je dosta prostora u unutrašnjosti.

Osim vrhunskog dizajna, Škoda Vision E može se pohvaliti naprednom tehnikom: Elektromotori ukupne snage 225 kW (306 KS) pokreću sva četiri točka, vozna autonomija iznosi do 500 km, a maksimalna brzina 180 km/h.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije