Škoda u Frankfurtu: Električni Citigo, obnovljen Superb, nove verzije Scale i Kamiqa

J. M.
Škoda u Frankfurtu: Električni Citigo, obnovljen Superb, nove verzije Scale i Kamiqa

Na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu, Škoda je predstavila brojne novitete koji naglašavaju spremnost kompanije da prihvati trend "elektrifikacije", ali i ekološke prihvatljivosti kroz lansiranje verzija s pogonom na prirodni gas.

Škoda CITIGOe iV

Prvi potpuno električni model kompanije iz Mlade Boleslave pokreće elektromotor snage 61 kW (83 KS).

Škoda CITIGOe iV - undefined

Škoda CITIGOe iV

Važan faktor pogonskog sistema modela CITIGOe iV je litij-ionska baterija koja osigurava voznu autonomiju do 265 km.

Škoda Superb iV

Škoda Superb iV je hibrid ukupne snage 160 kW (218 PS) koju daju turbobenzinski 1.4 TSI (156 KS) i elektromotor (85 kW). Hibridni Superb ispunjava najstrože emisione standarde pa u zrak ispušta manje od 40 grama ugljendioksida po kilometru.

Škoda Superb Combi iV - undefined

Škoda Superb Combi iV

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 13 kWh moguće je voziti do 55 kilometara u potpuno električnom modu, dok je ukupna vozna autonomija do 850 kilometara.

Škoda Superb 

Prvi put su u nekom Škodinom modelu ugrađeni puni LED-Matrix farovi te moderni asistent sistemi poput adaptivnog održavanja odstojanja. Pored hibridne verzije, kupcima na raspolaganju stoje verzije s klasičnim motorima - po tri benzinca i dizelaša snage od 120 do 272 "konja".

Škoda Superb - undefined

Škoda Superb

Dizajnerski, promijenjen je gril hladnjaka, a nova prednja kecelja produžila je limuzinski Superb za 8 milimetara (na 4869 mm), odnosno 6 mm karavanski Combi (4862 Millimeter). Glavni adut Superba ostaje gigantski prtljažnik zapremine 625 litara (limuzina) te 660 litara (Combi).

Škoda Superb Scout

Osim obnovljenog Superba, sada odstupnog i u hibridnoj verziji, Škoda je predstavila perjanicu marke i u Scout varijanti s off-road optikom ali pogonom na sva četiri točka.

Škoda Scala Monte Carlo

Novi Škodin hatchback dostupan je i u Monte Carlo verziji s bogatijom opremom te markantnijom optikom.

Škoda Scala Monte Carlo - undefined

Škoda Scala Monte Carlo

U unutrašnjosti su ugrađeni sportski akcenti - kožni volan, ručica mjenjača, sportska sjedišta...

Škoda Kamiq Monte Carlo

Omaž Škodinim nastupima na Reliju Monte Carlo je i posebna verzija Kamiqa. Najmanji Škodin SUV u Monte Carlo verziji odlikuju karakteristična dvodijelna LED svjetla, visoki sjajni crni okvir na rešetki, dijelovi prednjeg branika u crnoj boji kao i poklopci vanjskih ogledala…

Škoda Kamiq Monte Carlo - undefined

Škoda Kamiq Monte Carlo

Škoda Kamiq Monte Carlo standardno se isporučuje sa 17-inčnim i opcionim 18-inčnim felgama od crne legure, a dostupan je sa svim motorima iz serije.

U unutrašnjosti, Škoda Kamiq Monte Carlo ima sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu. Višenamjenski sportski upravljač prekriven je perforiranom kožom i poput kožne ručice mjenjača i ručne kočnice ima crvene šavove.

Škoda Scala / Kamiq 1.0 G-TEC

Kao što je to najavljeno na službenim prezentacijama oba modela, Scala i Kamiq najzad su dostupni u G-TEC verzijama s pogonom na prirodni gas. U oba slučaja pogonski agregat je 1,0 litarski turbobenzinac snage 90 "konja".

Škoda Scala i Kamiq G-TEC - undefined

Škoda Scala i Kamiq G-TEC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije