Saobraćajna pravila posvađala Balkance: Ko ima prednost?

4
Radiosarajevo.ba
Saobraćajna pravila posvađala Balkance: Ko ima prednost?
FOTO: Facebook / Ilustracije

U Facebook grupi Prometne zgode i nezgode razvila se rasprava oko jednog osnovnog saobraćajnog pravila.

Objavljena je fotografija saobraćajnice na kojoj se mogu vidjeti crveni i bijeli automobil. Pred crvenim automobilom je znak STOP, a pred bijelim je označen trokut. Crveni ide ravno, bijeli skreće. Ko ima prednost?

 Nakon što je fotografija objavljena na Facebook stranici, razvila se rasprava od nekoliko stotina komentara, piše Index.hr.

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Temperature će pasti za 20 stepeni

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Temperature će pasti za 20 stepeni

Mnogi su tvrdili da bijeli automobil ima prednost iako skreće.

"Bijeli ima prednost, vidi se iz aviona. Nit vozim, nit imam vozačku, ali kao suvozač učiš", "Gospe moja, ja nemam vozačku pa znam da crveni mora propustit bijelog", "Bijeli je u prednosti", pisali su neki.

Čudi me da nema i više nesreća

Oni koji su pokušavali objasniti da prednost ima crveni automobil poprilično su se ljutili na argumente "bijelih".

"Majko mila, s obzirom na ove odgovore ovdje ja se čudim da me u ovih par godina koliko vozim samo jednom netko napucao autom", "Oni koji misle da je STOP 'jači', nek bolje preda odmah vozačku! STOP ima jednaku težinu kao i znak za sporednu cestu. Taj na STOP mora stati, a mora i ovaj bijeli jer crveni ima prednost! Prestrašno što se ovdje piše, dobro je neko napisao da ima i malo nesreća s obzirom na 'znanje'", "Nadam se da će svi koji kažu bijeli kad-tad ostati bez vozačke", pisali su.

"Oba su na istoj kategoriji ceste (sporedna). Lijevi skretač mora propustiti", poručio je jedan pratilac i dobio potvrdu administratora stranice da je u pravu.

Goran Husinec, sudski vještak za saobraćaj iz Hrvatske, odgovorio je za 24sata.hr na pitanje ko ima prednost.

"Naravno da bijeli ima prednost. Crveni ima znak STOP i on mora stajati na znaku STOP. Međutim, i jedan i drugi vozač moraju paziti jedan na drugoga da ne bi došlo do zabune", kaže Husinec i nastavlja kako automobil koji ima znak STOP uvijek mora propustiti sve ostale automobile u raskrižju.

"Dakle ako je bijeli auto u raskrižju i skreće lijevo, crveni ga mora propustiti u tom raskrižju. Pravilo sa zadržavanjem smjera kretanja u ovom slučaju ne vrijedi", kaže Husinec, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije