! / Poznati bh. industrijski dizajner na sjajan način najavio novu Škodu Vision E

13. 01. 2022. u 18:18:00 S.G.

Shares: 0

Ime Omera Halilhodžića dobro je poznato u krugovima automobilskih dizajnera, no bosanskohercegovačkoj javnosti je malo poznato da je zapravo riječ o našem čovjeku, rođenom Mostarcu.

Trenutno je dio Volkswagenovog dizajnerskog tima, a nedavno je jednom fotografijom najavio najnoviji model Škodine Vision E usporedivši je sa najstarijim modelom ove marke automobila iz daleke 1936. godine.

"Coming soon...", napisao je u opisu pomenute fotografije.

"Ovo je bio jedan od zadnjih projekata dok sam bio u Škoda Design", istakao je Halilhodžić.

Završio je Likovnu akademiju u Sarajevu, smjer industrijski dizajn  1989. godine, da bi nakon toga ostvario zaista sjajnu međunarodnu karijeru. 

"Akademiju likovnih umjetnosti, smjer industrijski dizajn, okončao sam u Sarajevu 1989. godine. Kako su me uvijek privlačili automobili, prvi posao sam pronašao u fabrici minibusa u rodnom Mostaru. Potom sam dobio američku stipendiju, a posredstvom tadašnjeg direktora sarajevskog TAS-a, Bernda Leistnera, početkom 90-ih našao se u Volkswagenovom timu dizajnera. Tokom četiri godine 'službe' u VW-u, učestvovao sam u kreiranju Golfa 'četvorke' i Passata B5", rekao je Halilhodžić u intervjuu za portal Radiosarajevo 2017. godine.

Spektakularan izgled - undefined

Foto: Omer Halilhodžić/Facebook: Spektakularan izgled

Šta je ovim crtežom Halilhodžić želio poručiti, bit će poznato uskoro.

Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Mostarac koji je dizajnirao Škodu Superb

Za Omera Halilhodžića, bosanskohercegovačkog automobilskog dizajnera, svjetska javnost čula je početkom ovog milenija. Tada je Mostarac s adresom u njemačkom Mainzu postao šef europskog dizajnerskog odjeljenja Mitsubishija i za kratko vrijeme učinio prepoznatljivim modele "japanskog dijamanta". Prije 15 godina autor ovog teksta prvi put je razgovarao s Omerom Halilhodžićem koji je opisao kako se našao u svijetu automobilskog dizajna.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA