Nissan predstavio novu mašinu: NISMO Arya posebno dorađena verzija električnog sportskog crossovera

0
Radiosarajevo.ba
Nissan predstavio novu mašinu: NISMO Arya posebno dorađena verzija električnog sportskog crossovera
Foto: Nissan / Nissan Ariya NISMO e-4ORCE

Nissan je prošlog vikenda predstavio model Ariya NISMO na Salonu automobila u Tokiju 2024. (12. do 14. januara), a prodaja je planirana u Japanu ovog proljeća.

Elegantni i futuristički crossover SUV je NISMO-ov vodeći EV model, koji nudi snažno ubrzanje, prostranu unaprijeđenu kabinu i tihi rad svojstven za električna vozila.

Temeljen na modelu Ariya e-4ORCE i s dinamičnim dizajnom nove generacije EV NISMO, Ariya NISMO pruža "veće samopouzdanje i bezbrižnost" zahvaljujući veoma snažnom, ali glatkom ubrzanju, sjajnom upravljanju i zvjezdanim aerodinamičkim performansama koje donosi ekskluzivno NISMO ugađanje.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Tehničke specifikacije

Performanse koje su veoma dinamične, ali uglađene i jednostavne za kontrolu, proizvode se približno 10 posto većom vršnom snagom motora u kombinaciji s posebnim podešavanjem ubrzanja i ekskluzivnim NISMO načinom vožnje koji ima maksimalan odziv. Zvuk (dodatno opcija) koji se proizvodi sličan je utrkama Formule E, što dodatno pridonosi uzbuđenju.

Nissan Qashqai: Točiš benzin, ali voziš na struju i briga te za punjače

Nissan Qashqai: Točiš benzin, ali voziš na struju i briga te za punjače

Nissan nudi dvije verzije ovako podešenog vozila. Slabija verzija Ariya NISMO B6 e-4ORCE izlazne je snage od 270 kW (367 KS) s 560 Nm obrtnog momenta i baterijom kapaciteta 66 kWh, dok je snažnija verzija NISMO B9 e-4FORCE izlazne snage od 320 kW (435 KS) s 600 Nm okretnog momenta i baterijom kapaciteta 91 kWh.

Ariya NISMO e-4ORCE je sljedećih vanjskih dimenzija; dužina 4650 mm, visina 1655 mm (1650-1660 mm NISMO B9 e-4FORCE), međuosovinski razmak 2775 mm. Naravno, zbog veličine baterije je obje se verzije razlikuju, pa je tako slabija verzija teška 2080 kg, a snažnija između 2210 i 2220 kg.

Posebno ugađanje NISMO-a za svaku komponentu ovjesa u kombinaciji s tehnologijom kontrole četiri točka s električnim pogonom e-4ORCE i namjenskim gumama postavljenim na vrlo čvrste 20-colne aluminijske točkove stvara vrhunsku stabilnost i sposobnost okretanja, kao i bolje praćenje linije i poboljšano sposobnost skretanja pri velikim brzinama.

Nissan Ariya NISMO e-4ORCE

Aerodinamika

Vanjski izgled spaja vrhunsku kvalitetu modela Ariya s dinamikom NISMO-a. Aerodinamičke performanse poboljšane su zahvaljujući tehnologijama koje smanjuju otpor i pružaju veću silu potiska (downforce) pri većim brzinama, što su faktori posebno važni za električna vozila.

Unutrašnjost

Istovremeno, kabina odiše vrhunskim zrakom sa opcijama visoke kvalitete, uključujući posebno dizajnirana NISMO sjedala i presvlake, javlja tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije