Mercedes G-klase ili Suzuki Jimny? Ne, posebna verzija Lade Nive

J. M.
Mercedes G-klase ili Suzuki Jimny? Ne, posebna verzija Lade Nive

Jedan od dilera Lade u ruskom Togliattiju počeo je da prodaje novi mali terenac po imenu Apal-21541 Stalker.

Kakav je ovo automobil? Stalker je izgrađen na platformi Lade 4x4, legendarne Nive, ima 3-vratnu karoseriju čiji su nosači zavareni od čeličnih cijevi standardnog pravougaonog presjeka, dok su spoljašnji paneli odliveni od ABS plastike.

apal_02.jpg - undefined

Foto: Apal

Proizvođač Stalkera je Apal, nezavisna firma iz Togliattija, čija je osnovna djelatnost proizvodnja plastičnih proizvoda i kompozitnih materijala.

Stalker je nastao početkom '2000-ih, potom su ga njegovi kreatori nekoliko puta pokušavali pokrenuti u maloserijskoj proizvodnji, ali zbog nedostatka finansija, projekat je bio zamrznut.

apal_03.jpg - undefined

Foto: Apal

U 2016. godini odlučeno je da se ponovo pokrene proizvodnja automobila u pogonima VIS-Avta, podružnice AvtoVAZ-a, koja je poznata po kombijima i pick-up modelima poluokvirne konstrukcije na bazi Lada Granta i Lada 4x4.

Poput originala sa znakom Lade, Apal-21541 Stalker pokreće 1.7-litarski benzinac snage 83 "konja" koji je uparen sa ručnim 5-stepenim menjačem.

apal_07.jpg - undefined

Foto: Apal

U poređenju s Nivom koja je dugačka 3,74 metra, Stalker je 19 cm kraći i mjeri 3,55 metara između krajnjih tačaka.

Najveća razlika je u cijeni. Stalker je 2,5 puta skuplji od Nive: Košta 1,233 miliona rubalja, odnosno 34.000 KM, dok se početna verzija kultne "carice tajgi" u Rusiji može dobiti već za 518.900 rubalja (14.300 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije