Haima SG00: Kopija Hyundai Santa Fea prodaje se po bagatelnoj cijeni

J. M.
Haima SG00: Kopija Hyundai Santa Fea prodaje se po bagatelnoj cijeni
Kineski dizajneri i dalje ne pokazuju nimalo kreativnosti. Napraviti nešto novo i jedinstveno – i dalje je rijetkost na automobilskom tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta.

To je bilo razumlljivo prije deceniju, moglo se prihvatiti i prije pet godina. Ali, bilo bi vrijeme da pokažu više inventivnosti. Čak i jedan od uglednijih brandova – Haima – koji je od osnivanja 1992. godine intenzivno surađivao s Mazdom nije mogao izbjeći kopiranje.

haima_07.jpg - undefined

Foto: Haima

Za novi model – Haimu SG00 – Kinezi su inspiraciju pronašli u jednom od najpopularnijih SUV-ova na globalnom tržištu – Hyundai Santa Feu.

Frontalni dio skoro u potpunosti kopira korejski original, a isto važi i za siluetu, toliko da se s udaljenosti može lako zamijeniti s Hyundaijem. Jedino je stražnji dio donekle originalan, ali postoji izvjesna sličnost s Volvo terencima i Peugeotom 3008.

haima_08.jpg - undefined

Foto: Haima

U unutrašnjosti su KInezi dali sve od sebe i kreirali dopadljiv proctor kojim dominiraju na odrezani sportski volan, moderan multimedijalni sistem, kvalitetni materijali...

Haima SG00 nudi dosta prostora obzirom na kompaktne dimenzije - dužinu 4565 mm, širinu 1850 mm, visinu 1682 mm, međuosovinsko rastojanje 2700 mm.

haima_05.jpg - undefined

Foto: Haima

Ispod poklopca motora nalaze se turbobenzinski motori: 1,2 litarski razvija 148 KS, 1,5 litarski 163 KS, a 1,6 litarski 194 KS. Motori su spregnuti s 5-brzinskim manuelnim ili 6-brzinskim automatskim mjenjačem.

Bogato opremljena bazna verzija na kineskom tržištu košta oko 23 hiljade maraka, što je 3,5 puta manje od znatno većeg južnokorejskog originala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije