Dolazi sredinom naredne godine: Šta znamo o Golfu "osmici"

J. M.
Dolazi sredinom naredne godine: Šta znamo o Golfu "osmici"
Veći, lakši i umreženiji: Od sredine 2019. godine s proizvodnih traka izlazit će novi VW Golf VIII. Njemački automobilski klub ADAC iznio je dosadašnja saznanja o novom modelu.

Jedno je sigurno: U dizajnu novog Golfa neće biti iznenađenja jer je ovaj model i dalje odgovoran za lavovski dio prodaje Volkswagena. Recimo, u Njemačkoj svaki treći prodati VW je Golf pa je jasno optičke promjene moraju biti umjerene.

Važna novost: U ponudi neće biti 3-vratna verzija jer Volkswagen želi racionalizirati model kako bi smanjio troškove proizvodnje.

VW će ukinuti i Sportvan, umjesto koga će ljubitelji porodičnog Golfa imati na raspolaganju SUV model.

Ubrzo nakon lansiranja hatchbacka, na tržište stiže i karavanski Golf Variant koji je i dalje veoma popularan uprkos ekspanziji SUV-modela.

Golf VIII trebao bi dobiti nešto centimetara u širinu i dužinu što će osjetiti putnici u kabini ali i prtljažniku koji će imati zapreminu od 400 litara (+20 litara). I pored rasta dimenzija "osmica" će biti olakšana za 50-ak kilograma. 

Promjene u unutrašnjosti će biti mnogo vidljivije. Osim virtuelnih instrumenata i touchscreen komandi, koje se već mogu naći u aktuelnom modelu, iz VW-a najavljuju i niz funkcija glasovnom komandom!

Što se tiče motora, početak ponude bit će 1,0 litarski 3-cilindrični turbobenzinac (95 KS), dok bi bestseller trebala postati verzija 1.5 TSI (130 ili 150 KS) s promjenljivom geometrijom turbine i deaktiviranjem dva od četiri cilindra.

Naravno, u paleti će se naći i električni e-Golf te plug-in hibrid GT-E. Na njemačkom tržištu Golf VIII bit će dostupan po cijeni osnovne verzije ispod 20.000 eura, ali će dobiti više opreme i prostora te moderniju tehniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije