Dacia Sandero dobio konkurenta: Automobil koji košta 6.995 eura u EU

J. M.
Dacia Sandero dobio konkurenta: Automobil koji košta 6.995 eura u EU
Već nekoliko godina Dacia Sandero uživa ugled najjeftinijeg europskog automobila koji u baznoj verziji na većini tržišta košta manje od 7.000 eura.

Sada je rumunski automobil dobio opasnog konkurenta iz vlastite kuće. Naime, njemački uvoznik Mitsubishija do kraja oktobra nudi baznu verziju modela Space Star po cijeni od 6.995 eura (13.680 KM).

Za one koji ne znaju: Space Star je bivši Colt, a Dacia i Mitsubishi pripadaju istoj grupaciji – Alijansi Renault-Nissan-Mitsubishi.

"Diskontni" Mitsubishi Space Star pokreće 1,0 litarski atmosferski 3-cilindrični benzinac koji razvija 71 KS i ispunjava Euro 6d emisione norme. Automobilu dužine 3,8 metara omogućava postizanje maksimalnih 171 km/h, uz prosječnu potrošnju od 4,6 litara na 100 km.

Bez obzira na nisku cijenu, strogi sigurnosni standardi u zemljama EU-a nametnuli su serijsku ugradnju uobičajenih elemenata kao što su ABS, ESP, šest zračnih jastuka, pomoć pri polasku uzbrdo, sigurnos pojasi sa zatezačima i limiterima…

Zato se maksimalno štedjelo na nekim drugim detaljima, pa bazni Space Star nema klima uređaj i radio.

Ipak, Space Star nije potpuno "ogoljen" jer se na popisu serijske opreme nalaze električni podizači prednjih stakala i električno podešavanje vanjskih ogledala, preklopivi naslon zadnje klupe u omjeru 60:40, priprema za radio sa dva zvučnika…

Nažalost, nemoguće je da kompaktni Mitsubishi bude tako konkurentan na tržištu BiH jer bi, zbog proizvodnje na Tajlandu, bio opterećen punim carinskim i poreskim davanjima.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije