Znate li koliko sporo smijete voziti na autoputu u Njemačkoj? – ovo je odgovor

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko sporo smijete voziti na autoputu u Njemačkoj? – ovo je odgovor
Foto: EPA-EFE / Njemačka / Ilustracija

Pojam "minimalna brzina" ne postoji u njemačkom Zakonu o saobraćaju (StVO), ali postoji propis prema kojem se vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h ne smiju kretati autoputem u Njemačkoj.

"Bez adekvatnog razloga, motorna vozila ne smiju voziti toliko sporo da ometaju tok saobraćaja. Vozač mora voziti unutar okvira lokalnog ograničenja brzine na takav način da doprinosi protoku saobraćaja. Granica spore vožnje je stoga tamo gdje su drugi njome namjerno ometani", odgovor je ADAC-a za sve one koji se pitaju koja je najmanja dozvoljena brzina vožnje na autoputu u Njemačkoj.

Naime, prema Zakonu o saobraćaju (StVO) autoputem smiju voziti samo ona vozila koja zbog svoje izvedbe mogu voziti brže od 60 km/h, izvijestili su iz ADAC-a.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Svako ko namjerno ometa druga vozila sporom vožnjom može biti kažnjen sa 20 eura (39,13 KM).

Zakoni o saobraćaju također nalažu da brzinu treba prilagoditi okolnostima, uključujući stanje kolovoza, stanje u prometu (npr. gužve ili usporeno odvijanje saobraćaja) i vremenske prilike.

Bosanac izazvao haos na njemačkom autoputu: Vozio van kontrole, pa skoro poginuo

Bosanac izazvao haos na njemačkom autoputu: Vozio van kontrole, pa skoro poginuo

Lične vještine vozača također igraju ulogu: na primjer, vozač početnik može voziti opreznije i sporije. Kao drugi mogući razlog male brzine ADAC navodi i velike i teške transporte te starije automobile s malom snagom motora, prenosi fenix-magazin.

"Ako smanjimo brzinu u cestovnom prometu, možemo učinkovito spriječiti mnoge ozbiljne nesreće", rekao je predsjednik DVW-a i bivši savezni ministar saobraćaja Kurt Bodewig.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije