Zašto Britanci voze lijevom stranom ceste, a mi desnom?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto Britanci voze lijevom stranom ceste, a mi desnom?

Pitanje zašto britanski vozači voze lijevom stranom ceste vjerojatno je jedno od onih 30-ak pitanja u životu na koje dosad niste našli odgovor.

Valja reći da je vožnja lijevom stranom suprotna onome kako se vozi u cijeloj Europi, no nije 'rezervisana' samo za Veliku Britaniju, već je pravilo u još 15-ak zemalja anglosaksonske tradicije.

Nekada davno gotovo svi su putovali po lijevoj strani, no tada je i način prijevoza bio puno drugačiji nego danas, na četiri noge, umjesto na četiri točka. Za srednjovjekovne mačevaoce na konjima imalo je smisla držati se lijeve strane, kako bi im desna ruka bila bliže protivnicima.

OKo 35% vozača u svijetu vozi i dalje lijevom stranom - undefined

Foto:24sata.hr: OKo 35% vozača u svijetu vozi i dalje lijevom stranom

Onih 10 do 15 posto ljevorukih vitezova vjerojatno se jednostavno moralo natjerati na to. Montaža i demontaža viteške opreme i konja bili su također lakši s lijeve strane konja i sigurniji uz ivicu ceste nego u centru.

Zapravo se čini da je pravo pitanje zašto su ljudi uopće prešli na to da voze desnom stranom ceste.

Stvari su se promijenile kasnih 1700-ih, kad su se veliki vagoni, koje je vuklo nekoliko parova konja, koristili za prijevoz poljoprivrednih proizvoda u Francuskoj i SAD-u.

U nedostatku vozačkog mjesta u vagonu, vozač je sjedio na stražnjem lijevom konju, slobodne desne ruke i koristio bič kako bi konje održavao u pokretu. Budući da je sjedio s lijeve strane, želio je da drugi vagoni prolaze s njegove lijeve strane, pa se držao desne strane ceste.

Britanska vlada odbila je odustati od uvriježenog načina vožnje, a 1773. je uvela Opći zakon o autocestama, koji je poticao vožnju lijevom stranom. To je kasnije potvrđeno i u Zakonu o autocestama iz 1835. godine.

Vožnja  - undefined

Foto:24sata.hr: Vožnja

U međuvremenu je Francuska nakon revolucije, pod njihovim ljevorukim vladarom Napoleonom, prihvatila trajni pomak prema vožnji po desnoj strani ceste.

Kada je Henry Ford predstavio svoj Model T 1908. godine, vozačko je mjesto bilo s lijeve strane, što znači da će automobili morati voziti s desne strane ceste kako bi putnici koji su putovali sprijeda i straga mogli izaći iz automobila na rubnik.

To je utjecalo na promjenu u mnogim zemljama, Kanada, Italija i Španjolska promijenile su tokom 1920-ih godina način vožnje tako da voze desnom stranom a veći dio Istočne Europe slijedio je primjer u deceniji iza toga.

Tek 1967. godine švedski vozači počeli su voziti desnom stranom, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije