Volkswagen prestaje s proizvodnjom legendarne Bube

Radiosarajevo.ba
Volkswagen prestaje s proizvodnjom legendarne Bube
Foto: Volkswagen / Legendarna Buba odlazi u prošlost
Volkswagen će u julu 2019. godine prestati da proizvodi Bubu, automobil najčuvenijeg dizajna na svijetu, koji je decenijama privlačio poklonike širom svijeta.

Njemačka kompanija poručila je kako će proizvodnja završiti u njihovoj fabrici u Meksiku idućega jula nakon što se proizvedu slavljenički modeli.

Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren „narodni automobil”, no postala je zvijezda uspješnih Disney filmova o automobilu po imenu Herbie.

Prodaja padala zadnjih godina

Nakon decenija uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, posebno na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima, prenio je SEEbiz.

Volkswagen će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na porodične i električne automobile.

Iz kompanije su saopštili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

 "Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam decenija, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja", rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe.

Nastanak Bube veže se uz mračno doba nacizma u Njemačkoj kad je zamišljena kao vozilo za široke mase. No, nakon što je Hitler Njemačku i svijet poveo u krvavi rat, proizvodnja je stala, fabrika je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga.

Veliki povratak 1990-ih

Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog vijeka, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milion automobila.

Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tokom sedam decenija.

Redizajnirana „Nova Buba” devedesetih godina prošloga vijeka pomela je američkog tržište – prodato je više od 80.000 vozila tokom 1999. godine.

Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje.

Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši "nikad ne reci nikad".

Volkswagen je tokom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, prenosi bankar.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije