Volkswagen napravio 150-milionito vozilo

Radiosarajevo.ba
Volkswagen napravio 150-milionito vozilo
Volkswagen je proslavio značajan historijski rezultat – 150 miliona proizvedenih automobila, a vjerovatno pogađate koji je model sišao s trake kao jubilarni primjerak.

Ovaj rezultat postignut je nakon nešto više od osam decenija od osnivanja kompanije, a sasvim očekivano jubilarni automobil bio je jedan Golf, i to plug-in hibridni GTE. 

Proizvodni rekord obilježen je jednominutnim videom u kome je ubrzano prikazan cijeli fabrički proces nastanka ovog automobila u glavnom pogonu u Volfsburgu:

Volkswagen je počeo masovnu proizvodnju automobila 27. decembra 1945. godine, modelom Type 1 Kafer. Ipak, prvi veliki uspjeh stigao je s čuvenom "bubom", koja je do okončanja proizvodnje izrađena u 21,5 miliona primjeraka. 

Ovaj rezultat nadmašio je 2007. godine VW Golf, koji je do danas ostao natiražniji model njemačkog proizvođača s preko 34 miliona jedinica prodatih širom svijeta.

golf2.jpg - undefined

Trenutno, Volkswagen izrađuje automobile u čak 60 fabrika koje se nalaze u 14 zemalja, a ponudu vozila čini preko 60 modela, dostupnih na različitim tržištima svijeta, piše B92

Inače, treći najpopularniji VW model je Passat (preko 20 miliona prodatih automobila), a za njim slijedi Jetta (oko 19,5 miliona) i Polo (skoro 17 miliona). 

Od 150 miliona automobila koje je Volkswagen do sada napravio, čak 44 miliona je sišlo s proizvodnih traka fabrike u Volfsburgu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije