Koliko je vremena potrebno za negativan alkotest nakon konzumiranja alkohola?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je vremena potrebno za negativan alkotest nakon konzumiranja alkohola?
Foto: Arhiv / Ilustracija

Gin, rakija, viski, vino, pivo, samo su neka od pića koja se mogu naći na karti alkoholnih pića.

Svi oni s različitim sastojcima i mjerama, a iz istog razloga i s različitim procesima u djelovanju tijela.

Prije odgovora na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću, potrebno je razjasniti neke tačke.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?

U odnosu na to koliko dugo alkohol ostaje u tijelu, općenito je to između 10 i 19 sati, ali to će ovisiti o mnogim faktorima. Među njima, vrsta pića i unos hrane.

Savjeti za vozače: Ovo je pravilan položaj sjedenja tokom vožnje

Savjeti za vozače: Ovo je pravilan položaj sjedenja tokom vožnje

Osobi s nivoom alkohola u krvi od 1 g/l treba između šest i 10 sati da nivo alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštenog nivoa.

Čak i ispod zakonske granice, rizik od nesreće već može biti povećan. Zato je najbolje izbjegavati vožnju nakon konzumiranja bilo koje količine alkohola. Jedina zaista sigurna stopa je 0,0 g/l.

Koji faktori utiču?

Ključna tačka koja utiče na učinke alkohola je unos hrane. Odnosno, prisutnost hrane u želucu odgađa djelovanje pića jer ono sporije dospijeva u tanko crijevo. Pun želudac može čak smanjiti koncentraciju alkohola za 25 posto.

Automobilski gigant otpušta radnike: Slabi potražnja električnih vozila

Automobilski gigant otpušta radnike: Slabi potražnja električnih vozila

Naprotiv, prazan želudac se brže apsorbira. Isto se događa s potrošnjom vode. Tu su i genetski faktori (sposobnost metaboliziranja metanola), spol (više pogađa žene), dob i brzina pijenja, među ostalima.

Apsorpcija varira ovisno o piću

Uz ovu pozadinu, odgovor na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću je potvrdan. Destilati su pića koja se najbrže apsorbiraju, a njihovo miješanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje nivoa alkohola.

To ovisi o nivou koncentracije alkohola u različitim vrstama pića (stepen etanola). Na primjer, vino ima 20 posto, a pivo između 3 i 8 posto. Ono što je zajedničko svim alkoholnim pićima je to što su nastala procesima voća ili žitarica.

S druge strane, destilat se, kao što mu ime kaže, proizvodi destilacijom prethodno fermentiranog pića. Proces se ponavlja i unutar njega se mogu dodati sastojci koji daju okus.

Mislite da ste dobri vozači? Ovo je 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila

Mislite da ste dobri vozači? Ovo je 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila

U međuvremenu, pića poput vina, piva, šampanjca, jabukovače ili vermuta su ona koja postižu fermentaciju kroz proces sa šećerom ili žitaricama i postaju alkohol zahvaljujući hemijskoj reakciji koju stvara kvasac, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije