Tržište / Velika europska zemlja u kojoj sve više kupuju automobile starije od 20 godina

15. 02. 2020. u 08:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Španci sve više kupuju polovne automobile. Tržište novih vozila bilježi pad.

U prethodnih nekoliko godina zabilježen je snažan rast prodaje korištenih vozila u nekoliko europskih zemalja, uključujući i Španiju, piše portal AutoRepublika.

Tako su potrošači na Pirinejskom poluotoku prošle godine kupili za 4,8 posto manje novih automobila nego što je bio slučaj 2018. godine. No, taj pad je bio značajno izraženiji kod fizičkih lica gdje je iznosio 12 posto. Nasuprot tome, zabilježen je rast prodaje vozila starijih od 20 godina, i to čak za 17 posto.

Eksperti kao glavni razlog za to su naveli političku nesigurnost i manju platežnu moć kupaca u Španiji. Još jedan razlog je činjenica da su se do 2016. godine mogli predati stari automobili i uz doplatu dobiti novi model, ali je ova praksa od tada praktično nestala u Španiji.

Kao još jedna od pogodnosti za kupovinu polovnjaka u ovoj zemlji navodi se porez. Porez na prenos svojine nad polovnim vozilom u Španiji iznosi maksimalno osam posto od procijenjene vrijednosti automobila. Stručnjaci navode da kupce odbija i sve viša cijena novih automobila koja je u prethodnih nekoliko godina u stalnom porastu.

U Španiji su automobili A i B segmenta veoma popularni, a jedan od udaraca onima koji su željeli da kupe novog četvorotočkaša jeste odluka brojnih proizvođača da povuku iz prodaje modele iz navedenih klasa. Tako su u prošlost otišli Fiat Punto, potom Opel KarlFord Ka Plus i drugi.

Oni koji su upućeni u automobilsko tržište u ovom dijelu Europe ističu da će se pad prodaje novih automobila nastaviti u narednom periodu. Oni navode da skupocijeni električni automobili i plug-in hibridni modeli nisu privlačni prosječnom španskom kupcu, te je jasno da će se prodaja polovnjaka uvećati u godinama koje su pred nama, navodi portal AutoRepublika.

NEMA KOMENTARA