Biznis / Ujedinjenje PSA i FCA: Stvara se četvrti najveći svjetski automobilski koncern

31. 10. 2019. u 17:10:00 Fena

Shares: 0

Italijansko-američki proizvođač vozila Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuska grupacija PSA, vlasnik Peugeota, Citroena i Opela, planiraju ujedinjenjenje po principu 50-50 kako bi formirali četvrtu po veličini svjetsku automobilsku kompaniju.

"Rasprave su otvorile put ka stvaranju nove grupe od globalnog značaja i resursa, 50 posto u vlasništvu dioničara PSA i 50 posto u vlasništvu dioničara FCA", navodi se u zajedničkom saopćenju dvije kompanije.

Predsjedavajući FCA John Elkann i izvršni direktor PSA Carlos Tavares zaadržat će svoje pozicije u novoj ujedinjenoj kompaniji koja bi trebalo da ostvaruje godišnji prihod od 3,7 milijardi eura bez zatvaranja ijedne tvornice. 

Ujedinjena grupa PSA-FCA trebala bi biti registrovana u Holandiji, uvedena u berze u Parizu, New Yorku i Milanu, i imati urede u Francuskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi dpa. 

Koncernu PSA pripadaju automobilski proizvođači Peugeot, Citroën i Opel, dok FCA čine Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Dodge, Ferrari, Lancia, Abarth…

Ukoliko se realizira ovaj automobilski brak, koncern FCA-PSA bit će četvrti najveći automobilski proizvođač – iza Toyote, Volkswagena i Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.   

NEMA KOMENTARA