U Siriji je sanjao da ima Porschea, danas ih izrađuje

Anadolija
U Siriji je sanjao da ima Porschea, danas ih izrađuje
Rtl.be / Ammar Alkhouli
Ratom zahvaćenu i devastiranu Siriju napustilo je na milione izbjeglica.

Ammar Alkhouli (19) kao dječak u Siriji sanjao je da jednog dana bude vlasnik luksuznog Porschea, da bi nekoliko godina kasnije dobio poziv iz tog automobilskog giganta da izgrađuje automobile.

Naime, Alkhouli je jedan od 13 azilanata kojima je u martu ove godine u njemačkom Stuttgartu ponuđeno da rade u kompaniji Porsche, a sve u okviru odgovora vlasti na masovni priliv izbjeglica u Njemačku.

Tehnički direktor za obuku u Porscheu Norbert Goeggerle tvrdi kako kompanija želi "pokazati dobrodošlicu te omogućiti ljudima koji su došli iz drugih zemalja da se što prije uklope". 

Tako je u prvoj polovini ove godine Porsche privremeno zaposlio 100 kandidata kojima je ponuđeno učenje njemačkoj jezika i historije te zemlje kao i kurs o poslovno-tehničkoj obuci. 

Kandidati iz Eritreje, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, i Sirije, starosti između 16 i 38 godina, dobijali su mjesečnu stipendiju u iznosu od 250 eura. 

Sirijac Alkhouli je, pokazavši se dobrim majstorom, obezbijedio trogodišnji pripravnički staž na mjestu tehničara mehatronike gdje demontira motore.

Ističe, kako takav napredak nije ni slutio kada je krajem 2014. godine stigao kao izbjeglica u Njemačku. 

"Pobjegao sam iz Sirije jer je tamo situacija vrlo loša, tamo se ne može živjeti. Prijatelji mi govore kako sam sretnik što radim u Porscheu. I jesam", govori Alhkouli na skoro tečnom njemačkom jeziku, piše "The Local".

Skupa sa Alhhoulijem je i 18-godišnja Zaryab Imran iz Pakistana koja ističe kako, kada je stigla u Njemačku u martu 2015. godine, nije znala šta je to Porsche.

Goeggerle ističe, kako će veliki broj dobrih kandidata najvjerovatnije ostati zaposleni u kompaniji, iako to nije bila prvenstvena ideja rukovodstva firme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije