Kakanj / U BiH se čuva zanimljiv eksponat: Znate li čemu je služila ova mašina?

15. 01. 2021. u 18:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Dan vozača i automehaničara obilježava se danas, 15. januara. 

Tim povodom predstavljen je jedan od najljepših eksponata Muzeja Kaknja  - stari FIAT autotrenažer koji je u Kaknju služio dugi niz godina. 

"Jedan od najljepših eksponata koji se čuvaju u Muzeju Kaknja je stari FIAT-autotrenažer koji se godinama koristio u Kaknju u procesu obuke vozača.
Autotrenažer je omogućavao potpunu simulaciju svih elemenata upravljanja motornim vozilom", poručili su iz Općine Kakanj. 

Danas ovaj eksponat služi za podsjećanje na prošla vremena, a kod brojnih kakanjskih vozača budi nostalgiju i prisjećanje na prve dane za volanom.

"Muzej Kaknja je jedna od najmlađih muzejskih ustanova u BiH. No, bez obzira na svoje "mlade" godine, kakanjski muzej ima jako puno lijepih i zanimljivih eksponata. Vrijeme brzo prolazi, tehnološki napredak je jako brz i progresivan, tako da i brojni predmeti brzo postaju prevaziđeni i brzo se zaboravljaju. Zato je lijepo takve predmete sačuvati kao eksponate i u tom smislu naš muzej predano radi", rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)