Turski ministar: Napravit ćemo bolji i sigurniji električni automobil od Tesle

Radiosarajevo.ba
Turski ministar: Napravit ćemo bolji i sigurniji električni automobil od Tesle
/ Foto: TUBITAK
Saab, nekadašnji ponos švedske automobilske industrije, već odavno je otišao u historiju, a zaostavština kompanije našla se na meti mnogih potencijalnih kupaca.

Švedska kompanija National Electric Vehicle Sweden (NEVS) preuzela je svu imovinu i prava bivšeg Saab Automobile. 

Prije pola godine na vrata National Electric Vehicle Sweden (NEVS) pokucali su gosti iz Turske s neobičnom ponudom – da kupe licencu za Saab 9-3 i pretvore ga u električni automobil.

Pod sloganom "Sve što može Tesla, mi možemo bolje", cijeli projekt podržava i Turska vlada.

U slučaju turskog električnog automobila radi se o državnom projektu iza kojeg stoji Institut za naučna i tehnološka istraživanja (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurum, skraćeno TUBITAK) s sjedištem u Ankari. Turci su platili 40 miliona eura švedskom National Electric Vehicle Sweden da bi kupili licencu za Saab 9-3.

Fikri Işık, turski ministar industrije, privrede i tehnike, početkom maja dao je intervju za Hürriyet Daily News, turski dnevnik na engleskom u kojem je otkrio planove s turskim automobilom.

"Naš električni automobil bit će bolji i sigurniji od Tesle. Dok vozila američke kompanija trebaju stanice za punjenje baterija, u našem automobilu već je ugrađen punjač", rekao je Işık.

To znači da će u turski automobil, pored električnog, biti ugrađen i 2-cilindrični benzinac zapremine jednog litra koji puni baterije kada je to potrebno.

Sličan sistem koristi BMW i3 u verziji s produženom voznom autonomijom na 330 km. Benzinac pokreće generator koji održava status punjenja visokog napona baterije.

Novi turski proizvođač nastojat će uzeti svoj dio kolača lukrativnog segmenta električnih automobila. Nedugo nakon lansiranja modela Tesla 3, američki proizvođač primio je 400 hiljada narudžbi iako će prvi kupci svoja vozila dobiti tek krajem naredne godine.

Planirano je turski automobil na tržište dođe 2018. godine. Konture vozila već se naziru, a zanimljivo da je kao dizajnerski uzor poslužio Cadillac BLS koji je tehnički blizanac Saab 9-3. Dotjerivanje detalja povjereno je turskom dizajneru Uguru Sahinu koji je radio za Ferrari, General Motors i Alfa Romeo.

"Uspjeh Tesle je poticaj za nas. U budućnosti će električna vozila dominirati, a mi ćemo biti aktivni učesnici tržišne utakmice", optimistično najavljuje Fikri Işık.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije