Prvi smrtni slučaj, autopilot nije prepoznao prikolicu šlepera

Radiosarajevo.ba
Prvi smrtni slučaj, autopilot nije prepoznao prikolicu šlepera
/ Tesla Motors
Iako se udes dogodio 7. maja, javnost je sa skoro dva mjeseca zakašnjenja saznala za prvi smrtni slučaj u električnom automobilu Tesla S.

Nesreća se desila na Floridi, kada je 40-godišnji vozač Teslinog modela S udario gornjim desnim dijelom vjetrobrana u prikolicu šlepera i poginuo.

Poginuli Joshua Brown vozio je s aktiviranim autopilotom koji je trebao prepoznati prepreku. Ipak, Tesla Motors objavio je da njihov autopilot ne prepoznaje prepreke poput bijelih prikolica u uvjetima "visoke svjetline neba".

Kompanija navodi da autopilot pomaže, ali svejedno ne zamjenjuje vozača i da treba držati ruke blizu volanu te kontrolirati ono što se događa na cesti. 

Elon Musk, osnivač kompanije, izjavio je da se sličan problem nije pojavio na drugim vozilima koja su ukupno prešla 210 miliona kilometara u autopilot modu.

Američka organizacija za sigurnost saobraćaja (NHTSA) pokrenula je istragu nakon koje će donijeti odluku da li je potrebno povlačenje 25 hiljada vozila u cilju otklanjanja nedostatka koji može izazvati slične nesreće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije