Šta sve treba znati o ljetnim gumama

Radiosarajevo.ba
Šta sve treba znati o ljetnim gumama

Često pitanje koje postavlja većina vozača je ono kada koristiti ljetne gume i mogu li se zimske gume koristiti i kroz topliji dio godine. Zakonski su tu stvari potpuno jasne. Zimske gume u Bosni i Hercegovini obavezne su od 15. novembra do 15. aprila i najjednostavnije je se voditi tim pravilom.

Priredili: Naim Kavazić i Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Nisu rijetki vozači koji razmišljaju kako su zimske gume "bolje" od ljetnih. Istina je ta da su zimske gume "bolje" od ljetnih samo i isključivo u zimskim uvjetima u prometu. Razlog zbog kojega je to tako je vrlo jednostavan. Zimske gume napravljene su od smjese koja ostaje mekana i čuva svojstva pri nižim temperaturama dok se ljetne gume rade od takve smjese koja je postojana pri višim temperaturama.

S dolaskom proljeća, bh. vulkanizeri već rade punom parom, a zbog proljetnih temperatura vozači su već krenuli sa zamjenom zimskih guma na svojim vozilima. S dolaskom viših temperatura to je itekako nužno, upozorava stručnjak za gume, Igor Teofilovic iz firme „Guma M“ Mostar.

"Prema konstrukcijskom rješenju zimskih guma, moramo znati da su one mekanije gume. Znači, to su gume koje se koriste zimi i na visokim temperaturama koje sada nastupaju, 20, 25 ili 30 stepeni, zimske gume bi se vrlo brzo potrošile. One imaju drukčiju konstrukciju. Dosta su mekane. Ljetne gume imaju nešto manje kanala za izbacivanje vode i snijega. Prema tome, svakako treba zamijeniti zimske gume ljetnima", naglašava Igor Teofilović.

U ljetnim uvjetima neusporedivo bolja svojstva i sigurnost pružaju ljetne gume. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu vrijeme kočenja moglo bi se drastično produžiti.

Da zaključimo, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

U nastavku pogledajte cijeli videoprilog na temu zamjene guma koji je za vas pripremila redakcija Radiosarajevo.ba u saradnji sa „Guma M“ Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije