Skoro trećina vozača ne prepoznaje jedan znak na automobilu: Jeste li vi znali njegovo značenje?

1
Radiosarajevo.ba
Skoro trećina vozača ne prepoznaje jedan znak na automobilu: Jeste li vi znali njegovo značenje?
Foto: Pexels / Mercedes

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumentnoj ploči? Istraživanje je proveo www.confused.com/car-insurance prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrumentnoj ploči znak za nizak nivo goriva u rezervoaru, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika.

Ali, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistemu nije prepoznalo 35 posto ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32 posto, a indikator zračnog jastuka njih 29 posto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol "električnog kvara" nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvijek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neuspješno prepoznat od skoro četiri od pet vozača u EU (77 posto), "kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)" koja dozvoljava hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči.

Na visokom mjestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60 psoto ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59 posto netačnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, kada je baterija električnog automobila skoro ispražnjena, javlja Vecernji.hr.

Simbol električnog kvara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije