Češka / Sjećate li se Škoda trolejbusa u Sarajevu: Kompanija je "ubola" posao stoljeća

03. 01. 2020. u 20:19:00 J. M.

Shares: 0

Žitelji Sarajeva sjećaju se da su - nakon uvođenja trolejbusa u glavni grad BiH '80-ih godina prošlog stoljeća - u voznom parku GRAS-a dominirali modeli Škode s "trolom". Pokazali su se solidnim i izdržljivim, pa su mnogi preživjeli i rat i decenijama bili na usluzi građanima Sarajeva.  

Dolazili su iz kompanije Škoda Transportation koja i dalje proizvodi trolejbuse, ali i električne autobuse, tramvaje, lokomotive. Riječ je o neovisnoj kompaniji koja je, ipak, historijski povezana s firmom Škoda Auto pa koristi isti logo, doduše, s plavom umjesto zelene boje.

Odjeljenje za proizvodnju tramvaja iz Plsena upravo je "ubolo" posao stoljeća u Njemačkoj. Škoda Transportation dogovorila je isporuku 26 najmodernijih tramvaja za njemački Bonn. Narudžba uključuje i isporuku rezervnih dijelova u narednih 25 godina, te mogućnost nabavke 12 dodatnih vozila. 

Ukupna vrijednost posla mogla bi dostići iznos od 157 miliona eura. Prvi tramvaji Forcity Smart bit će isporučeni 2022. godine u bivši njemački glavni grad.  Tramvaj Škoda Forcity Smart dugačak je 30 metara i može primiti 180 putnika.

NEMA KOMENTARA