SAD ulažu ogromne svote novca u proizvodnju električnih automobila i baterija

0
Radiosarajevo.ba
SAD ulažu ogromne svote novca u proizvodnju električnih automobila i baterija
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američko ministarstvo energetike osiguralo je podršku tranziciji na električna vozila u visini od 15,5 milijardi dolara (27,9 milijardi KM).

Kao dio Bidenove političke platforme "Investiranje u Ameriku", veći dio novca ići će proizvođačima automobila i dobavljačima kako bi preuredili svoje fabrike za proizvodnju električnih, hibridnih i vozila na vodik, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak, 31. augusta.

Ukupno 12 milijardi dolara (21,6 milijardi KM), 2 milijarde dolara u podršci i 10 milijardi dolara u posudbama, direktno će podržavati projekte konverzije proizvodnje automobila za lagane, srednje i teške električne automobile.

Hana (9) nas treba: Pomozimo djevojčici da prvi put čuje glas svoje majke

Hana (9) nas treba: Pomozimo djevojčici da prvi put čuje glas svoje majke

Preostalih 3,5 milijardi dolara (6,3 milijarde KM) bit će usmjereno na proširenje domaće proizvodnje baterija za električne automobile i električnu infrastrukturu, kao i na materijale i komponente za baterije koje trenutno američki proizvođači uvoze iz drugih zemalja.

Tokom proteklih nekoliko godina, niz američkih proizvođača automobila i baterija najavilo je planove za izgradnju fabrika za proizvodnju baterija na američkom tlu.

Da li znate priču o prvoj benzinskoj pumpi? I dalje je na istom mjestu

Da li znate priču o prvoj benzinskoj pumpi? I dalje je na istom mjestu

Val povratka proizvodnje započeo je kolapsom opskrbnih lanaca kroz pandemiju koronavirusa, koja je zakomplikovala uvoz kritičnih materijala za baterije, uglavnom iz Kine, ali i drugih zemalja, piše Poslovnipuls.

Američka federalna ulaganja u tamošnju proizvodnju električnih vozila i baterija u skladu su s najavljenim ciljevima administracije Joea Bidena da vrati brojne visoko plaćene proizvodne poslove nazad u SAD, posebno u konzervativnim saveznim državama poput Georgije, Sjeverne Karoline i Tennesseeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije