Proizvođači koji u svojoj ponudi nemaju električne automobile

Radiosarajevo.ba
Proizvođači koji u svojoj ponudi nemaju električne automobile
Foto: EPA-EFE / Električna vozila / Ilustracija

Većina velikoserijskih proizvođača trenutno ili ima u ponudi električne modele ili su oni u procesu pripreme. Naravno, imamo posla sa segmentom koji ubrzano raste, mada se ne može reći da sve kompanije iskreno vjeruju u ovu ideju. Ipak, ekološka regulativa, činjenica što ih rivali imaju u svojim gamama, kao i neki drugi faktori, prisiljavaju kompletnu industriju da voljno ili nevoljno krene u tranziciju, piše portal AutoRepublika.

U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, od proizvođača se zakonski traži da se emisija izduvnih gasova njihovih modela nađe u okviru izvesnih standarda. Ko ih prekorači, suočava se s opasnošću u vidu plaćanja velikih penala. Samim tim, sasvim je normalno što smo došli do momenta kada gotovo svi proizvođači u ponudi imaju neki elektromobil.

Doduše, nisu se svi ukrcali na taj "čisto električni" voz, jer mada u ponudi imaju elektrifikovane (hibridne) modele, nemaju u isto vreme one s nultom emsijom. Međutim, i to će se promijeniti u bliskoj budućnosti, to je sigurno.

Alfa Romeo doživljava neku vrstu renesanse, koliko god da finansijska situacija nije onakakva kakvu bi Italijani želeli. Ukoliko pogledamo raniji period, uviđamo da je Alfa napravila veliki kvalitativni skok, tako da sada Giulia i Stelvio s punim pravom mogu da se stave naspram BMW-a serije 3 i X3. Međutim, ono što je za italijansku marku problem je što trenutno nema svoj električni model.

Proizvođač iz Milana planira da doda nekoliko plug-inhibridnih modela svoj portfoliju u bliskoj budućnosti, vjerovatno do 2022, ali nema planova za potpuno električnim modelom.

Uprkos činjenici što General Motors poseduje tehnologiju elektropogona na raspolaganju, do sada nije lansiran električni Cadillac. To je prilično čudno s obzirom da postoji električni Buick.

Više o tome koji još proizvođači nemaju među svojim serijskim primjercima automobila one sa električnim pogonom čitajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije