Prije 35 godina: U Sarajevu počela proizvodnja modela VW Caddy

Radiosarajevo.ba
Prije 35 godina: U Sarajevu počela proizvodnja modela VW Caddy
/ Foto: Volkswagen
Najpoznatiji proizvod automobilske industrije Bosne i Hercegovine bio je Volkswagen Caddy. Razlog leži u činjenici da je ovaj model u periodu od 1982. do 1992. izrađivan isključivo u Sarajevu, gdje je napravljeno više od 200.000 primjeraka.

Zapravo je praotac pick-up Golfa prve generacije bio američki Rabbit Pick-up koji se pojavio 1978. preko velike bare.

Četiri godine kasnije uprava Volkswagena odlučila je da se u Sarajevu, za potrebe svih europskih tržišta, proizvodi kamiončić i furgon po imenu Caddy.

Kupci su mogli birati između dva motora – 1,6 litarskog benzinca (70 KS) i kod nas dobro znanog dizelaša iste zapremine (54 KS).

Do 1992. godine Caddy je silazio s trake Tvornice automobila Sarajevo (TAS)  u Vogošći, da bi dobro poznati događaji odveli i Volkswagen i popularni model iz Bosne i Hercegovine.

U Volkswagenu su se dugo nadali da će moći obnoviti proizvodnju Caddyja u Sarajevu.

Nažalost, topovske cijevi nadjačale su fabričke mašine pa je sredinom '90-ih godina iznađeno kompromisno rješenje u cilju popunajavanja palete Volkswagenovih privrednih vozila. U Češkoj je organizirana proizvodnja Caddyja druge generacije koji je nosio značku Volkswagena, ali je nastao na bazi Škode Felicije.

Zanimljivost: Osim u Sarajevu proizvodnja VW Caddyja prve generacije odvijala se i u Južnoj Africi i to sve do 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije