Prije 20 godina na tržište je došla Škoda Octavia

Radiosarajevo.ba
Prije 20 godina na tržište je došla Škoda Octavia
/ FOTO: Škoda
Do danas je proizvedeno pet miliona primjeraka

Kada je prije 20 godina, početkom aprila 1996., na tržište došla Škoda Octavia bio je to prvi model razvijen pod okriljem Volkswagena, novog vlasnika češkog proizvođača. 

Četiri godine ranije (1992.) počeo je razvoj nove palete modela Škode, na novim platformama, sa novom strukturom karoserije. 

Škoda Octavia donijela je mnogo novina: Ogroman prtljažnik zapremine 528 litara sa hatchback zadnjim vratima, iako konture "repa" automobila sugerišu da je riječ o limuzini. 

Ime Octavia izvučeno je iz prošlosti: Tako se zvao Škodin model koji je u periodu od 1959. do 1964. pronašao put do 364 hiljade kupaca. 

Octavia je latinska riječ koja znači "osmi" i na originalnom automobilu (1959) objašnjavala je da je riječ o osmom modelu Škode sa pojedinačnim vješanjem nakon debija ove tehnike 1933. godine.

U martu 1998. godine, na ženevskom sajmu, predstavljena je karavanska Octavia Combi, a 12 mjeseci kasnije verzija s pogonom na sva četiri točka.  

Za novu Octaviju podignuta je fabrika u Mladá Boleslavi koja je sa narasla sa početnih 90 hiljada na proizvodnju 350 hiljada vozila godišnje.

Prva generacija nove Octavije proizvedena je u 1,45 miliona primjeraka, druga generacija u 2,5 miliona, da bi aktuelni model za svega tri godine dostigao "milionski tiraž".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije