Poznati kandidati za izbor "Svjetskog automobila godine" 2022.

0
Radiosarajevo.ba
Poznati kandidati za izbor "Svjetskog automobila godine" 2022.
Foto: YouTube / Počinje izbor za World car of the year 2022.

Kampanja izbora "Svjetskog automobila godine" (World Car of the Year -WCOTY) za 2022. godinu zavnično je počela. 

Objavljeni su kandidati, ali i jedna nova kategorija - "Električni svjetski automobil godine", pišu Nezavisne novine.

Da bi konkurisali za prestižnu nagradu, automobili moraju naravno da budu novi i u prodaji na najmanje dva velika tržišta, kao što su europsko, kinesko, američko, latinoameričko, japansko, korejsko ili indijsko, kao i da se prodaju na najmanje dva kontinenta od 1. januara 2021. do 30. marta 2022.

Nova informacija iz Vodovoda: Danas bi bez vode moglo ostati još nekoliko sarajevskih ulica

Nova informacija iz Vodovoda: Danas bi bez vode moglo ostati još nekoliko sarajevskih ulica

Počinje izbor za World car of the year 2022. - undefined

Foto: YouTube: Počinje izbor za World car of the year 2022.

U narednoj fazi izbora, 102 člana žirija iz 33 zemlje, uputiće se u Los Angeles na zvaničnu testnu vožnju u novembru. Lista će konstantno biti skraćivana, sve dok ne dobijemo finaliste, a pobjednici iz šest kategorija će biti objavljeni 13. aplila 2022. godine u New Yorku.

"S obzirom na važnost električnih automobila i rastuće interesovanje kupaca za njima, potreba za pouzdanim izvorima informacija je od ključnog značaja, a vrhunski automobilski novinari pouzdan su izvor za kupce, jer analiziraju njihova buduća vozila", rekao je predsjednik Salona automobila u New Yorku, Mark Scheinberg.

Organizatori izbora WCOTY ističu da se o kandidatima u kategorijama za najbolje urbane i najbolje dizajnirane automobile (World Urban Car of the Year/World Car Design of the Year) tek treba odlučivati.

Također, napominju da su moguće izmjene kategorija ali i modela na listi izabranih vozila jer žiri još uvijek nije ispitao sve informacije o cijenama vozila, pišu Nezavisne.

Lista nominiranih vozila

Vozila koja su niminirani za WCOTY 2022.: Audi Q4 e-tron/Q5 Sportback e-tron, BMW i4, Citroen C5 X, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Staria, Hyundai Tucson, Jeep Grand Cherokee/Grand Cherokee L, Kia EV6, Kia Sportage, Lexus NX, Mitsubishi Outlander, Subaru BRZ, Subaru Outback, Toyota Corolla Cross i Toyota GR 86.

U kategoriji luksuznih automobila (2022 World Luxury Car of the Year) takmiče se: Audi e-tron GT, BMW iX, BMW iX3, Genesis GV70, Land Rover TBD, Toyota Land Cruiser i Volvo XC40 Recharge.

Za najbolje performanse (2022 World Performance Car of the Year) u konkurenciji su: Audi RS 3, BMW M3/M4, Hyundai Elantra N, Hyundai Kona N, Porsche 911 GT3, Porsche Cayenne Turbo GT, Subaru BRZ i Toyota GR 86.

Prvu "novu" titulu za električna vozila (2022 World Electric Vehicle of the Year) mogu osvojiti modeli: Audi e-Tron GT, Audi Q4 e-tron/Q5 Sportback e-tron, BMW i4, BMW iX, BMW iX3, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 te Volvo XC40 Recharge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije