Ovo ni slučajno nemojte raditi kada upalite automobil: Možete ozbiljno oštetiti motor

1
Radiosarajevo.ba
Ovo ni slučajno nemojte raditi kada upalite automobil: Možete ozbiljno oštetiti motor
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Vlasnici benzinaca i dizelaša mogli bi izložiti svoja vozila ozbiljnoj opasnosti ako naprave ovu grešku kada sjednu za volan.

Automehaničar Scotty Kilmer otkrio je da bi vozači mogli skratiti životni vijek ulja u svojim automobilima ostavljanjem automobila da radi u praznom hodu.

Upozorio je da ostavljanje upaljenog motora može dovesti do toga da vodena para nema kuda izaći. Ona tada ostaje zaglavljena u motoru, a zbog toga se ulje brže troši.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

"Kada sagorijeva benzin, koji nije ništa drugo nego ugljik i vodik, jedan od nusproizvoda je vodena para. Zato kad ujutro upalite auto, često ćete vidjeti kako kapa voda. To je normalno, to je produkt izgaranja benzina u zemljinoj atmosferi", objasnio je Scotty na svom YouTube kanalu.

"Kada auto radi u praznom hodu, puno te vode jednostavno ostaje u motoru i ulju. Ali kada se vozite autocestom brzinom od 112 kilometara na sat, postaje vruće, puše vjetar i sve to isparava", dodao je.

"U praznom hodu smanjuje se životni vijek ulja. Ako vozite 112 kilometara na sat na autocesti, možete promijeniti ulje svakih 16.000 kilometara ako želite", otkrio je automehaničar.

Osim što ćete naštetiti motoru, također možete prekršiti zakon, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije