Novi projekat Mate Rimca: Predstavljen Robotaksi koji će uskoro voziti putnike ulicama Zagreba

1
Radiosarajevo.ba
Novi projekat Mate Rimca: Predstavljen Robotaksi koji će uskoro voziti putnike ulicama Zagreba
Foto: Verne / Robotaksi

Verne je električno autonomno vozilo, nema papučica ni volana, a radi se o dvosjedu. Kompanija navodi da bi usluga trebala krenuti u Zagrebu 2026. godine.

Mate Rimac u Zagrebu u srijedu, 26. juna predstavlja Verne, uslugu robotaksija, ali i izgled samih vozila. Predstavljanje novog ekosistema urbane mobilnosti bilo je u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba, gdje su trojica suosnivača podijelili svoju viziju i pokazali dizajn njihova autonomnog vozila, kao i sve funkcionalnosti koje bi buduća usluga trebala nuditi.

Kompaniju je osnovao Mate Rimac i dvojica njegovih najbližih kolega i prijatelja iz Rimac Grupe - Marko Pejković, sada glavni izvršni direktor Vernea, i Adriano Mudri, dizajner Nevere i glavni direktor dizajna u Verneu.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Nova usluga urbane mobilnosti i njen ekosistem temelji se na tri ključna elementa: potpuno autonomnom električnom vozilu, softverskoj platformi (korisničkoj aplikaciji) i specijaliziranoj infrastrukturi.

Prva Verne usluga bit će pokrenuta u Zagrebu 2026. godine, navode iz kompanije.

Robotaksi
Foto: Verne: Robotaksi

"Bilo je teško pronaći pravo ime za ovaj projekt, a koje odgovara našoj viziji. No kad smo ga smislili, znali smo da je to pravo ime za nas. Naš novi brend nazvali smo po Julesu Verneu, slavnom piscu za kojeg se kaže da je čovjek koji je izumio budućnost. Baš kao što je on koristio temu putovanja kao pokretačku snagu u svojim pričama, mi je koristimo kao inspiraciju u oblikovanju budućnosti ispunjene maštovitim inovacijama i stvarnim postignućima.

Njegova vjera u budućnost i njegov duh potaknuli su znatiželju kod generacija i generacija naučnika i istraživača. Stvari koje ponekad izgledaju nemoguće, on je učinio mogućima", rekao je Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u Verneu.

Potpuno autonomno električno vozilo

Vozilo je izgrađeno na novoj platformi koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje te dizajnirana s ciljem veće sigurnosti i udobnosti.

Robotaksi
Foto: Verne: Robotaksi

Verne vozilo je koncipirano i konstruisano kao sigurno i udobno autonomno vozilo. Dizajnirano iz temelja, lišeno je kompromisa i nedostataka koji su neizbježni kod postojećih platformi prilagođenim vozačima.

Mobility Service Platform - MSP

Softverska platforma, koju Verne razvija, sastoji se od korisničke aplikacije za naručivanje vožnje te platforme za upravljanje cijelom uslugom. Putem aplikacije, korisnici mogu personalizirati postavke vozila – poput osvjetljenja, temperature, pa čak i mirisa - prije naručivanja same vožnje. Na taj će način vozilo uvijek biti postavljeno tačno onako kako želite.

Iako korisnik nikada neće posjedovati vozilo, ono će biti prilagođeno tako da se osjećate kao da je vaše vlastito. Uz to, pomoću razvijene platforme za upravljanje uslugom, Verne će se pobrinuti da se buduća usluga bude učinkovita i teče glatko.

Robotaksi
Foto: Verne: Robotaksi

Infrastruktura

U svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan postojat će specijalizirana infrastruktura koju nazivaju Mothership.

Riječ je o mjestu gdje će se Verne vozila pregledavati, održavati, čistiti i puniti svakodnevno. To osigurava da korisnik uvijek dobije sigurno i čisto vozilo. Uz to, Verne gradi svoj prvi proizvodni pogon za proizvodnju autonomnih električnih vozila ovdje u Zagrebu, koja će se potom koristiti širom svijeta.

Video možete pogledati na 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije