Norveška više nije evropski lider po prodaji električnih automobila

Radiosarajevo.ba
Norveška više nije evropski lider po prodaji električnih automobila
Pixabay / Ilustracija

Norveška više nije evropski lider po broju električnih automobila.

Broj jedan je Njemačka. Uspjela je prestići skandinavsku zemlju tokom ove godine, piše portal AutoRepublika.

Zaključno sa novembrom ove godine, u Njemačkoj je prodato 57.533 električna automobila, a u Norveškoj 56.893.

Njemačka bi trebala ostati na prvom mjestu do kraja 2019. godine.

Stručnjaci predviđaju da će ova zemlja postati glavno tržište za električne automobile i hibride, s obzirom na to da njeni građani preferiraju domaće proizvode.

Njemački proizvođači su najavili 150 električnih modela u naredne četiri godine. Riječ je o investiciji od 50 milijardi eura (do stotinu milijardi maraka) do 2024. godine.

Vlada je usvojila dodatne mjere za uvećanje prodaje električnih automobila. Uvećane su subvencije za kupovinu ovih automobila se dodijeljuju za vozila jeftinija od 40.000 eura (skoro 80.000 maraka). Tako da se očekuje značajan rast prodaje jeftinijih varijanti ovakvih automobila.

Ali, kako piše AutoRepublika, treba biti oprezan u vezi predviđanja o prodaji električnih automobila.

Kina je najznačajnije tržište za ovakva vozila. Ali, od kada je njihova Vlada ukinula subvencije, njihova prodaja je više od četiri mjeseca u ozbiljnom padu.

Zato se postavlja sljedeće pitanje: Da li su beneficije stvarni razlog porasta kupovine električnih automobila ili ekološka osviještenost?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije