Najava pucanja gume: Obratite pažnju na ove simptome

1
Radiosarajevo.ba
Najava pucanja gume: Obratite pažnju na ove simptome
FOTO: Pixabay / Zamjena guma / Ilustracija

Prenizak pritisak zraka u gumama obično je najava problema. Stoga ga je najbolje provjeravati svake dvije sedmice, preporučuje Njemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, također mogu oštetiti gumu i postepeno je ispuhati. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina, piše Revija HAK.

Kako možete primijetiti oštećenje gume?

Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem zraka se otkrije prekasno, a sistem detektira samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije sigurna.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

Prije velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji: auto vuče lijevo ili desno, pri upravljanju reagira spužvasto i ljulja se.

Ako primijetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbjegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite automobil što je nježnije moguće, na mjestu gdje je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje stražnjeg dijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije