Najava pucanja gume: Obratite pažnju na ove simptome

1
Radiosarajevo.ba
Najava pucanja gume: Obratite pažnju na ove simptome
FOTO: Pixabay / Zamjena guma / Ilustracija

Prenizak pritisak zraka u gumama obično je najava problema. Stoga ga je najbolje provjeravati svake dvije sedmice, preporučuje Njemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, također mogu oštetiti gumu i postepeno je ispuhati. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina, piše Revija HAK.

Kako možete primijetiti oštećenje gume?

Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem zraka se otkrije prekasno, a sistem detektira samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije sigurna.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Prije velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji: auto vuče lijevo ili desno, pri upravljanju reagira spužvasto i ljulja se.

Ako primijetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbjegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite automobil što je nježnije moguće, na mjestu gdje je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje stražnjeg dijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije