Na vašem automobilu postoji crvena tačka? Zanemarujete je, a ima veoma značajnu funkciju

1
Radiosarajevo.ba
Na vašem automobilu postoji crvena tačka? Zanemarujete je, a ima veoma značajnu funkciju
Foto: Pexels / Točak automobila

Gume su jedina komponenta automobila koja je u stalnom kontaktu s asfaltom. Zbog toga je važno povremeno obratiti pažnju na njihovo stanje, ne samo na pritisak, već i na istrošenost sloja ili ako pokazuje bilo kakvu nepravilnost ili deformaciju u području i kontakta kao na bočnim stranama.

Provjerom guma dobit ćete na sigurnosti.

Vjerovatno ste u nekim slučajevima kada ste išli provjeriti gume primijetili količinu informacija koje one pokazuju na svojim bočnim stranama. Tamo ćete pronaći mjere, indekse opterećenja i brzine, datum proizvodnje, marku i model. Svi ti podaci bilježe se na bočnoj strani gume, tako da ih možete pročitati uprkos njihovom trošenju.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Međutim, postoji još jedan element koji će vrlo vjerovatno biti izbrisan zbog promjene boje, istrošenosti ili prljavštine. Riječ je o crvenoj tački prisutnoj na bočnoj strani gume, oznaci "maksimalne tačke varijacije radijalne sile". Ova crvena tačka (može biti i trokut) ima funkciju kod ispravne montaže točkova, olakšavajući balansiranje označavanjem maksimalne tačke varijacije radijalne sile.

Drugim riječima, ovo se koristi za označavanje mjesta gdje je guma najtvrđa i ključno je za balansiranje. Ako se ne izvrši pravilno balansiranje, u točkovima se mogu stvoriti vibracije, koje utječu na udobnost vožnje i uzrokuju nenormalno i prerano trošenje gaznog sloja gume. Osim toga, može utjecati na ponašanje vozila, što ometa njegovo upravljanje i predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik.

Sigurnosti trouglovi odlaze u historiju: Prva EU država uvodi male 'svjetionike', evo o čemu se radi

Sigurnosti trouglovi odlaze u historiju: Prva EU država uvodi male 'svjetionike', evo o čemu se radi

Osim ove crvene tačke, moguće je pronaći i druge vrste oznaka na bočnim stranama gume, poput žute tačke/trokuta ili malih bijelih kružića koji označavaju mjesto gdje je guma najlakša, koji se također koriste za balansiranje točkova ako profesionalna mašina za balansiranje nije dostupan.

Zbog toga je preporučljivo održavati bočnu stranu gume čistom ako ima crvenu tačku kada idete balansirati točkove, iako u svim specijaliziranim radionicama postoje mašine za balansiranje koji omogućuju mehaničaru postizanje savršene ravnoteže bez potrebe te oznake kao reference, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije