Rusija / Moćno oružje Ramzana Kadirova: U Čečeniji razvijeno oklopno vozilo Bolat

07. 11. 2019. u 20:43:00 J. M.

Shares: 8

Čečanska firma Bolat ima ambiciozne planove u segmentu proizvodnje specijalnih civilnih i vojnih vozila. Već su napravili prvi prototip Bolata čijoj promociji je prisustvovao čečenski lider Ramzan Kadirov, "gospodar života", čovjek koji se za sve pita u ovoj ruskoj republici.

On je na društvenim mrežao iznio impresije o moćnom oklopnom vozilu nosivosti 6800 kilograma i sposobnosti da preveze 14 osoba.

Bolat je namijenjen upotrebi u raznim specijalnim operacijama, za kretanje vojnih jedinica, prijevoz ranjenika, dostavu tereta, vuču prikolica na svim vrstama puteva i terena, a može biti opremljen raznom opremom i oružjem. 

Oklop koji posjeduje štiti putnike od automatskog oružja, protivoklopne municije, granata, ručnih bacača, eksplozivnih sredstava… Bolat pokreće motor kamiona Kamaz, snažni agregat koji omogućava postizanje maksimalne brzine od 120 km/h.

Ramzan Kadirov je iznio zadovoljstvo karakteristikama Bolata, uputivši neke sugestije za proizvodne verzije. Prenio je sugestiju Muslimu Kučievu, predsjedniku Vlade Čečenije, da javne službe razmotre mogućnost nabavke Bolata.

NEMA KOMENTARA