Moćno oružje Ramzana Kadirova: U Čečeniji razvijeno oklopno vozilo Bolat

J. M.
Moćno oružje Ramzana Kadirova: U Čečeniji razvijeno oklopno vozilo Bolat

Čečanska firma Bolat ima ambiciozne planove u segmentu proizvodnje specijalnih civilnih i vojnih vozila. Već su napravili prvi prototip Bolata čijoj promociji je prisustvovao čečenski lider Ramzan Kadirov, "gospodar života", čovjek koji se za sve pita u ovoj ruskoj republici.

On je na društvenim mrežao iznio impresije o moćnom oklopnom vozilu nosivosti 6800 kilograma i sposobnosti da preveze 14 osoba.

Bolat je namijenjen upotrebi u raznim specijalnim operacijama, za kretanje vojnih jedinica, prijevoz ranjenika, dostavu tereta, vuču prikolica na svim vrstama puteva i terena, a može biti opremljen raznom opremom i oružjem. 

Oklop koji posjeduje štiti putnike od automatskog oružja, protivoklopne municije, granata, ručnih bacača, eksplozivnih sredstava… Bolat pokreće motor kamiona Kamaz, snažni agregat koji omogućava postizanje maksimalne brzine od 120 km/h.

Ramzan Kadirov je iznio zadovoljstvo karakteristikama Bolata, uputivši neke sugestije za proizvodne verzije. Prenio je sugestiju Muslimu Kučievu, predsjedniku Vlade Čečenije, da javne službe razmotre mogućnost nabavke Bolata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije