Mate Rimac otkrio kako je nastala baterija za Aston Martin Valkyrie

0
Radiosarajevo.ba
Mate Rimac otkrio kako je nastala baterija za Aston Martin Valkyrie
FOTO: Facebook / Mate Rimac

Nakon što je objavljena službena recenzija britanskog Top Geara, u kojoj je voditelj Chris Harris nahvalio Aston Martinov hiperautomobil, Mate Rimac nadovezao se pričom o razvoju njegove moćne baterije.

Nakon objave tog video priloga, na Facebooku se oglasio i Mate Rimac, s kratkom pričom o tome kako je njegova kompanija došla u priliku razvijati bateriju za jedan od najluđih hibridnih cestovnih automobila današnjice.

Rimac piše da su prvi razgovori o tome vođeni još 2016. godine, u ranoj fazi razvoja Valkyriea, kada su Rimac Automobili bili još malena kompanija, s ugovorom tek za razvoj baterije za Koenigsegg Regeru.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

U Aston Martinu tada se još nije znalo hoće li Valkyrie imati elektrificirani pogon ili ne, a imali su velike dvojbe oko toga može li ijedna baterija isporučiti ono što takav hiperautomobil zahtijeva, piše Autonet.

Do drugog sastanka, kaže Rimac, tražili su od razvojnog tima simulaciju željenog radnog ciklusa takve baterije. Ovi su im dostavili ciklus usporediv s onim kod bolida Formule 1 na jednoj od zahtjevnijih staza i očekivali da Rimčeva ekipa dođe s idejnim prijedlogom rješenja, oko kojeg će se dalje raspravljati.

Unatoč tome i na iznenađenje mnogih, u hrvatskoj su kompaniji već na sljedećem sastanku imali spreman prototip baterije koja je uspijevala isporučiti tražene performanse.

Otišli su tako 'korak dalje' od traženoga, u Aston Martinu su ostali 'bez teksta', a odmah je postalo jasno da će Valkyrie biti hibridni model, s baterijom koju će razvijati Rimac Automobili (tj. danas Rimac Technology).

Jednako tako, u njihovim je pogonima stvoren i infotainment koji danas radi u Valkyrieu, zaključio je Rimac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije