Leteći automobil dobio dozvolu za let u Slovačkoj

0
Hina
Leteći automobil dobio dozvolu za let u Slovačkoj
Foto: Klein Vision / Hibridni avion je do sada imao 200 polijetanja i slijetanja

Leteći automobil iz Slovačke dobio je službenu dozvolu da leti kao zrakoplov, rekao je portparol slovačkog ministarstva prometa.

Proizvod firme Klein Vision u slovačkom gradu Nitri pod nazivom AirCar mješavina je automobila i malog aviona. Svoj prvi let imao je između zračnih luka dvaju gradova u junu 2021.

Za pola sata doletio je iz Nitre u 75 kilometara udaljenu slovačku prijestolnicu Bratislavu. Od tada je uspješno završio sve testove potrebne za dobivanje službene dozvole za let slovačkih zrakoplovnih vlasti, objavio je Klein Vision.

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Hibridni avion je do sada imao 200 polijetanja i slijetanja te ukupno 70 sati leta. Firma planira ponuditi izravne letove između Pariza i Londona u bliskoj budućnosti.

AirCar, koji je razvio osnivač firme Stefan Klein, može se voziti cestom kao običan automobil, a nakon što raširi krila, transformira se u avion za nešto manje od tri minute.

Klein i njegovi partneri već su predstavili hibridni model, u početku pod imenom Aeromobil, na nekoliko međunarodnih sajmova automobila od 2013. godine, izazvavši svjetsku senzaciju.

Kasnije se Klein razišao sa svojim financijskim partnerima i osnovao vlastitu tvrtku, koja sada želi izaći na tržište s letećim automobilom pod imenom AirCar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije