Lažiranje kilometraže na automobilima - na kojim vozilima to više nije moguće uraditi

1
Radiosarajevo.ba
Lažiranje kilometraže na automobilima - na kojim vozilima to više nije moguće uraditi
Foto: Ilustracija / Ilustracija

Odredba Evropske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara se još ne primenjuje dok istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom automobila i dalje može lako manipulisati.

Međutim, dva njemačka proizvođača automobila sada tvrde da imaju rješenje.

Nameštanje kilometraže je danas rutina i nudi se već od 50 eura. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodatom polovnom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 eura po automobilu, varajući kupce polovnih automobila ili lizing kuće. Procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi eura godišnje, navodi Revija HAK.

Ovo su znaci koji mogu da vas upozore na pucanje gume

Ovo su znaci koji mogu da vas upozore na pucanje gume

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da kilometraža u automobilu mora da se sistematski čuva. Zakon se od septembra 2017. primjenjuje na nove modele vozila, a od septembra 2018. na sve nove automobile.

Međutim, sve do danas nedostaje detaljna lista kako bi ta zaštita trebalo da izgleda i koje neutralno tijelo bi trebalo da je provjerava. Rezultat svega toga – varanje se nastavlja, ali ne na svim automobilima.

Prilikom pregledavanja relevantnih sajtova s polovnim vozilima, stručnjaci ADAC-a su primijetili da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.).

Ovi modeli su bolje zaštićeni od prevare s kilometražom od mnogih konkurenata. Razlog su novi kompjuterski čipovi s HSM-om (Hardware Secure Module) koji se koriste za zaštitu kilometraže.

Volkswagen najavljuje i nove mjere za sprječavanje namještanja kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije