Landu Norrisu najbolje startno mjesto za subotnji 'sprint' u Shanghaiju

0
Radiosarajevo.ba
Landu Norrisu najbolje startno mjesto za subotnji 'sprint' u Shanghaiju
Foto: EPA - EFE / Lando Norris

Britanski vozač Lando Norris (McLaren) ostvario je najbolje vrijeme (1:57.940) u kvalifikacijama za subotnju sprint-utrku na Velikoj nagradi Kine, petom ovosezonskom takmičenju iz kalendara Formule 1.

Norris se najbolje snašao u kišovitim uvjetima na stazi u Shanghaiju, iako je borba bila napeta do zadnjih minuta kvalifikacija.

Naime, Britanac je baš u posljednjem krugu uspio ostvariti najbolje vrijeme i za više od jedne sekunde (1.216) nadmašiti slavnog sunarodnjaka, sedmerostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona (Mercedes), koji je završio na drugom mjestu.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Treći je bio bivši dvostruki svjetski prvak, Španac Fernando Alonso (Aston Martin), koji je bio sporiji od Hamitona za više od pola sekunde (0.714).

Osvajač posljednja tri naslova prvaka i trenutno vodeći u ukupnom poretku, Nizozemac Max Verstappen (Red Bull), imao je tek četvrto vrijeme.

"Ovo su uvjeti u kojima moraš dosta riskirati. Odvezao sam dobar zadnji krug i to je bilo dovoljno na prvo mjesto. Žao mi je što ovo nisu bile 'prave' kvalifikacije, ali i s ovime sam zadovoljan", izjavio je Norris.

Sprinterska utrka je na rasporedu u subotu, sa startom u pet ujutro po srednjeeuropskom vremenu. Vozači će proći 19 krugova na stazi čija je dužina 5,451 km.

No, to neće biti jedino subotnje takmičenje. Naime, prema pravilima za ovu sezonu u subotnjem programu, na onim mjestima koje priređuju i sprint-utrke, nalaze se i kvalifikacije za nedjeljnu Veliku nagradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije