Italija / Iako je pred gašenjem, Lancia se bolje prodaje od Alfa Romea

25. 07. 2019. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Sa samo jednim modelom u ponudi, Lancia je u 2019. nadmašila kompletnu prodaju Alfa Romea na tržištu EU.

Alfa Romeo je u prvoj polovini godine doživio dramatičan pad prodaje u Europi od 41,6 posto, u odnosu na isti period 2018.

Da je riječ o izuzetno lošim tržišnim rezultatima potvrđuje i vijest da je Alfu u EU po prodaji pretekao i italijanski auto-brend koji je na izdisaju – Lancia.

Prema podacima Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA), Alfa Romeo je u prvoj polovini 2019. na tržištu Evropske unije prodao svega 27.702 vozila.

U istom periodu, Lancia je kupcima isporučila 34.700 automobila, i to praktično samo u Italiji.

O neuspjehu Alfa Romea (ili o tržišnom uspjehu Lancie) svjedoči i podatak da je Lancia trenutno u EU zastupljena samo sa modelom Ypsilon lansiranim još 2011, koji dijeli mehaničku platformu sa FIAT Pandom.

Sa druge strane, Alfa je u prvoj poloviini 2019. i dalje imala pet modela u ponudi – iako je MiTo prestao da se proizvodi 2018. još postoji određeni broj vozila na lageru.

Pored njega tu su još i vremešna Giulietta (u prodaji od 2010.), sportski dvosjed 4C, ali i dva savremena automobila u koje Alfa polaže velike nade – limuzina Giulia i SUV Stelvio.

Jedan od razloga za zaista sjajan rezultat koji je zabilježio model Ypsilon leži u činjenici da je Lancia pripremila atraktivne ponude za kupce ovog automobila u Italiji, gdje su domaći mali gradski automobili oduvijek imali uspjeha.

NEMA KOMENTARA