Električni Renault ZOE došao do brojke 50.000

Radiosarajevo.ba
Električni Renault ZOE došao do brojke 50.000
Renault ponosno slavi jubilej – 50.000 modela ZOE

Čak 98 posto vlasnika potpuno električnog modela ZOE zadovoljno je svojim vozilom, a aktuelni trend potvrđuje Renaultovu dosljednost u razvoju električnih vozila. 

Naime, svake tri minute negdje u svijetu neko odluči konvencionalno vozilo sa unutrašnjim sagorjevanjem zamijeniti za "električara". 

Taj slučaj je vezan za gospođu Sylvie, presretnu vlasnicu jubilarnog 50-hiljaditog modela ZOE, koja sa svojom porodicom živi u Saint Cloudu, nedaleko od Pariza. 

Djeca su je ohrabrila da odabere ZOE za svoja skakodnevna putovanja, budući da lakoća korištenja i drugačija filozofija ovog modela savršeno ispunjavaju njene dnevne obaveze.

Renault, najveći europski proizvođač električnih vozila, u ponudi ima potpunu gamu elektro-modela: Twizy, ZOE i Kangoo Z.E. Od 2013. tržište električnih vozila eksponencijalno raste sa porastom prodaje od čak 48 posto u prošloj godini. 

Od ukupno 50.000 proizvedenih modela ZOE, samo prošle godine ih je isporučeno 18.500 sa tržišnim udjelom od 20 posto u Evropi i preko 55 posto na francuskom tržištu.

Stalnim širenjem električne infrastrukture, punjenje baterija iz dana u dan postaje jednostavnije i lakše. 

Na tlu Evrope trenutno postoji više od 60.000 javnih lokacija za punjenje i 200 stanica sa brzim punjačima raširenih na svakih 80 km u mreži francuskih autoputeva. 

Guma M, bosanskohercegovački uvoznik Renault vozila, približava svjetske trendove domaćim vozačima kroz prezentaciju modela ZOE širom BiH. 

U posljednjih nekoliko mjeseci, u koncesijama u Sarajevu i Mostaruinstalirani su brzi punjači, čime se provodi Renaultova ekspanzija vozila sa nultom emisijom CO2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije