Treći put odgođena sjednica UO Elektroprijenosa BiH

Radiosarajevo.ba
Treći put odgođena sjednica UO Elektroprijenosa BiH
Nastavak sjednice Upravnog odbora „Elektroprenosa BiH“, koji je bio zakazan za danas ponovo je odgođen.

Ovo je treći put da se prolongira održavanje sjednice nakon što su 2. oktobra članovi Upravnog odbora „Elektroprenosa BiH“, koji su se tada odazvali sjednici u Banjoj Luci, odlučili da sačekaju konačno izjašnjavanje Dušana Mijatovića da li prihaća ili ne vršenje dužnosti generalnog direktora kompanije shodno odluci visokog predstavnika u BiH.

Predsjednik Upravnog odbora "Elektroprenosa" BiH Ibrahim Čolakhodžić jučer je izjavio Feni da su u pripremi za nastavak ove prekinute sjednice Upravnog odobora obavljene neophodne dodatne konsultacije u Uredu visokog predstavnika.

Kako je naglasio, konsultacije su se odnosile na provođenje odluke visokog predstavnika od 18. septembra ove godine, a koja se tiče funkcioniranja "Elektroprenosa".

"U cilju kompletiranja uprave kompanije, rada i normalizacije rada i funkcioniranja kompanije, zatražene su upute za provođenje odluke visokog predstavnika. Ured visokog predstavnika je preuzeo obavezu da će na zahtjev pismeno odgovoriti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će biti sazvan i održan nastavak prekinute sjednice", kazao je Čolakhodžić.

Podsjećanja radi, ministar privrede, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac pozvao je 8. oktobra, uoči drugog najavljenog datuma nastavka sjednice, Upravni odbor ''Elektroprenosa BiH" da odgodi održavanje sjednice do zauzimanja stava Skupštine akcionara.

U skladu sa zaključkom Vlade RS-a od 24. septembra sjednicama UO „Elektroprenosa“ 2. oktobra nisu prisustvovali predstavnici iz RS-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio je 18. septembra više zakona koji se tiču elektroenergetskog sektora radi funkcioniranja „Elektroprenosa“, što je prvo Vlada RS-a odbacila kao neprihvatljivo, a zatim je i Narodna skupština, glasovima vladajuće većine, usvojila zaključak da neće prihvaćati nametanja odluka visokog predstavnika.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak